Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dagelijks lage dosis morfine verbetert kwaliteit van leven bij ernstige COPD

Patiënten met dyspneuklachten bij ernstige COPD kunnen baat hebben bij dagelijkse morfinetabletten. Dat concluderen Nederlandse onderzoekers.
neusbril voor zuurstoftoediening
Patienten in het Maasstad kunnen onder voorwaarden eerder naar huis met zuurstoftherapie en monitoring. (Foto: sudok1 / iStock)

Morfine vermindert het gevoel van kortademigheid dat patiënten met COPD parten speelt in hun dagelijkse bezigheden. En dus bestudeerden onderzoekers of morfine de kwaliteit van leven zou kunnen verbeteren bij patiënten met ernstige COPD.

Morfine versus placebo

De patiënten die meededen aan het onderzoek hadden bij aanvang matige tot zeer ernstige dyspneuklachten, ondanks optimale medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling. De helft van de deelnemers slikte twee tot drie maal daags 10mg morfine, de andere helft kreeg een placebo.

Deze maand gaat de Nursing Challenge over COPD. Lees over de pathologie, het beloop en de behandeldoelen. Met de toets bij het artikel kun je 2 accreditatiepunten halen voor het kwaliteitsregister V&V.

Patiënten die morfine slikten, rapporteerden na 4 weken een hogere kwaliteit van leven dan de patiënten die een placebo kregen. De patiënten met de ernstigste dyspneuklachten gaven ook aan minder benauwd te zijn bij een dagelijkse dosis morfine. Patiënten met minder ernstige dyspneu merkten geen effect op hun benauwdheid.

Risico’s morfine op de ademhaling

‘Artsen zijn, zeker bij mensen met chronische longziekten, vaak bang voor een negatief effect van morfine op de ademhaling’, vertelt onderzoeker en specialist ouderengeneeskunde en kaderarts Daisy Janssen. Volgens Janssen en haar mede-onderzoekers is die angst onterecht. ‘In ons ons onderzoek hebben we hier heel zorgvuldig naar gekeken. We hebben gezien dat een lage dosis morfinetabletten, ook bij mensen met ernstig COPD, geen nadelig effect heeft op de ademhaling.’

De resultaten van het onderzoek zijn in augustus 2020 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine. De onderzoekers zijn verbonden aan de Universiteit Maastricht en aan Ciro, expertisecentrum voor o.a. chronische longaandoeningen in Horn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.