Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze nieuwe maatregelen moeten administratielast wijk verlichten

Er zijn wederom maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat de administratielast voor wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in de wijk minder wordt.
Wijkverpleegkundige
foto: Arno Massee
1. Verkorte versie van de Arbocheck

Zo bieden Actiz, V&VN en Zorgthuisnl de mogelijkheid om voortaan de verkorte Arbocheck te gebruiken. Volgens de partijen ervaren veel collega’s het invullen van de Arbocheck als een administratieve last. Het gebruik van de verkorte lijst scheelt de wijkverpleegkundige veel tijd, denken de partijen. Naast het gebruik van deze verkorte Arbocheck zijn er volgens Actiz ook andere manieren om de Arbocheck regelarm in te richten. Zo hebben sommige aanbieders de Arbocheck ook verwerkt in de anamnese.
Meer over de verkorte arbocheck

Het ministerie van VWS presenteerde in mei vorig jaar een actieplan om de zorg te ontdoen van overbodige bureaucratie. Nursing zette de 12 schrapregels voor de wijkverpleging op een rij.
2. Handtekening huisarts niet meer nodig voor hulpmiddelen rondom bed

Ook is er voortaan geen handtekening meer nodig van de huisarts voor het voorschrijven van hulpmiddelen zoals een aangepast bed, anti-decubitusbedden, -matrassen, glijlakens, infuusstandaarden, etc, zoals Nursing vrijdag al schreef. Inmiddels is een lijst naar buiten gebracht met daarop om welke hulpmiddelen het precies gaat. Marjolein Zilverentant, voorzitter van de van de V&VN-vakgroep Wijkverpleging op de website van V&VN: ‘Mooi dat dit van de baan is; dit was nou echt onnodige administratie, ook voor huisartsen. We werken graag samen als het om inhoud gaat, maar dat was hier niet het geval; beoordelen wat er nodig is rondom het bed, is bij uitstek de expertise van de wijkverpleegkundige.’ Het aanvragen van hulpmiddelen was een van de schrappunten voor de wijkverpleging uit Ontregel de Zorg (ORDZ).

Wijkverpleegkundigen zijn al langer in gesprek met Zorgverzekeraars Nederland om knelpunten bij het indiceren op te lossen. Ze willen bijvoorbeeld gemotiveerd af kunnen wijken van standaard verbandmaterialen en snellere actie bij spoedaanvragen bij bijvoorbeeld terminale zorg. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.