Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Deze patiënten vergeten verpleegkundigen nooit meer

Net als blogger Barbara deelden lezers herinneringen aan patiënten die voor altijd in hun hart zijn. En evenals Nursing-Talent Yvette kregen diverse verpleegkundigen bijzondere lessen mee van patiënten.
Welke patiënt blijft voor altijd in jouw hart?
Welke patiënt blijft voor altijd in jouw hart? Foto: Pixabay

Medium care verpleegkundige neurologie Barbara vertelt in haar nieuwste blog over een patiënt gekleed in ‘Keltische’ jutezakken. Deze man maakte zoveel indruk dat hij voor altijd bij haar bijblijft.

Lieve dame

Dat heeft Lysanne met de eerste patiënt die ze ooit waste. ‘Een 90-jarige mevrouw die opgenomen was vanwege een chronische ziekte, die eruit zag als niet ouder dan 65 en onder de douche altijd vroeg naar wat ik had meegemaakt. Ze onthield álles wat ik vertelde. Of het nu ging over mijn weekend of hoe de frietjes die avond ervoor gesmaakt hadden. Ik was ook bij haar overlijden en dat maakte veel indruk. Een paar weken later verscheen er een artikel in de krant over ons ziekenhuis. Mijn vader stopte nietsvermoedend de krant onder mijn neus, waarna ik in tranen uitbarstte. Uitgerekend deze lieve dame stond op de foto die bij het artikel hoorde.’

Thee met koekje

Een andere lezer denkt nog steeds met ontroering terug aan een dame die regelmatig een meisje zag op een stoel, met een vogel. ‘Ik antwoordde niet, maar zette wel steevast een kopje thee bij de stoel. Waarop de dame zei ”Vergeet het koekje niet.” Als ik later terug kwam, waren de thee en het koekje op. “De groeten van Annie” zei ze dan, “Ze vond de thee heerlijk.”

Zeldzame ziekte

Heel inspirerend voor Roos was de patiënt met FOP, fibrodysplasia ossificans progressiva, oftewel ‘stenen man syndroom’. Bij mensen met deze zeldzame erfelijke ziekte wordt bot gevormd in spieren, pezen en ander bindweefsel. Toch genoot de patiënt nog enorm van het leven, schrijft Roos op Facebook.

Pareltjes

Verschillende lezers hebben wel meerdere mensen waar ze meteen aan denken. Marianne verwoordt dat gevoel zo: ‘Door al die jaren werkende in de zorg heb ik verschillende cliënten ontmoet die in mijn hartje zijn gekropen. Al zijn veel niet meer onder ons, wanneer ik aan hen terugdenk krijg ik een lach op mijn gezicht. Wat een pareltjes zitten er toch bij, toen en nu!’

Covid-19

Verpleegkundige Esther Hoogendoorn zal een patiënt op de covid-19-afdeling niet snel vergeten. Een gesprek dat ze met de stervende man had, maakte veel indruk op haar. Voor Nursing schreef ze er een gastblog over. Gastblog Esther: ‘De engelen zullen je dragen’

Mooie uitspraken

Je moet ook zelf leren genieten en elke uitdaging aanpakken, vertelden patiënten aan verpleegkundige Yvette, Talent in het novembernummer. Voor hun wijze lessen is zij hen heel dankbaar. Tientallen lezers deelden op de Instagram-account van Nursing (@nursingvoorverpleegkundigen) wat het mooiste is wat een patiënt ooit tegen hen zei. 7 citaten:

  • ‘U heeft mij laten zien dat het leven het mooiste is wat er bestaat en waarom ik wil vechten.’
  • Na een late dienst: ‘Meisje als je straks naar huis fietst, doe je wel voorzichtig.’
  • ‘Dat ik haar behandelde als persoon en niet alleen als patiënt.’
  • ‘Vergeef elkander voor de zon ondergaat.’
  • ‘Ik heb je nou twee dagen mogen observeren Hanny, volgens mij hou je ontiegelijk veel van je vak.’
  • ‘Bedankt voor de goede zorg, ik had echt het gevoel dat je me begreep. Dit vond ik zo fijn.’
  • ‘Ik hoop dat ik je in de Hemel weer zal ontmoeten.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.