Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit zijn ze: schrapwensen van verpleegkundigen

Verpleegkundigen en andere zorgprofessionals overhandigden vorige week 62 schrapwensen aan minister Bruins (Medische Zorg), om zo de administratielast in de zorg omlaag te brengen. Vanuit de groep ziekenhuisverpleegkundigen zijn er negen concrete schrapwensen opgesteld. Voor sommigen zijn ook al actiepunten afgesproken.
schrapwensen verpleegkundigen
Vooral dubbele registraties zijn veel ziekenhuisverpleegkundigen een doorn in het oog (foto: Arno Massee).

De 62 schrappunten zijn het resultaat van de ‘schrap- en verbetersessies’ die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden in het kader van (Ont)Regel de Zorg, een initiatief van VvAA en huisartsenactiegroep Het Roer Moet Om. Per beroepsgroep is nu inzicht in de wensen van de medewerkers om alle onnodige administratie overboord te gooien. Zo beschreef Nursing vorige week de wensen van de wijkverpleegkundigen.

Stoppen met registreren

Ziekenhuisverpleegkundigen willen vooral stoppen met het altijd registreren van verpleegkundige routinehandelingen. Denk aan de anamnese, risicoschatting op doorliggen en pijnscores. Voorstel van de deelnemers aan de schrapsessies is om niet meer te registreren dát deze handelingen zijn uitgevoerd, maar alleen te focussen op de uitkomsten. Daarmee verdwijnt een dubbele registratie, die veel verpleegkundigen een doorn in het oog is. Doel is om voor januari volgend jaar in elk ziekenhuis overeenstemming te hebben over welke routinehandelingen niet meer geregistreerd hoeven te worden als ze zijn uitgevoerd. Ook is het streven er dan daadwerkelijk mee te stoppen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat met raden van bestuur en Verpleegkundige Adviesraden (VAR’s) in gesprek om te kijken hoe zij zicht kunnen houden op kwaliteit van de verpleegkundige zorg.

Keurmerken en medicatiecheck

Andere schrapwensen van ziekenhuisverpleegkundigen zijn:
– Schrappen van alle dubbele registraties, zoals informatie die de arts al heeft ingevoerd
– Schrappen van de verpleegkundige administratie voor ziekenhuisbrede kwaliteitskeurmerken
– Stoppen met het invullen van machtigingsformulieren voor hulp- en verbandmiddelen
– Stoppen met het registreren van de medicatiecheck door een tweede verpleegkundige
– Stoppen met administratieve handelingen die de patiënt ook zelf kan doen, zoals pijnscores en voedingsinnameformulieren invullen
– Schrappen van de informatie-overdracht per fax vanuit het ziekenhuis
– Schrappen van het registreren van patiëntengegevens in andere systemen dan in het EPD
– Schrappen van het registreren van verpleegkundige zorgactiviteiten binnen de DBC’s

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.