Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Draagbaar infuus genomineerd voor grote prijs

De drie genomineerden voor de Medische Inspirator prijs zijn bekend. De winnaar ontvangt € 75.000 om het product verder te ontwikkelen.
Dankzij het draagbare infuus kunnen patiënten zich vrijer in het ziekenhuis bewegen. Foto: YouTube

Een van de genomineerden zijn onderzoekers van het UMCG. Zij ontwierpen een speciale draagtas voor het infuus, waardoor patiënten zich vrijer door het ziekenhuis kunnen bewegen en zich ‘minder patiënt voelen’.  Student Biomedische Technologie Niels Weijermars raakte geïnspireerd door zijn oom Dave Keizer, die door een darmaandoening in het ziekenhuis belandde. Keizer: ‘Zo’n infuuspaal beperkt je behoorlijk in je bewegingsvrijheid. Het was lastig om met de lift te gaan, trappen waren een obstakel. Dan denk je op een gegeven moment: laat mij maar lekker in mijn bedje liggen.’ Met de draagtas kunnen patiënten zich zonder infuuspaal vrij door het ziekenhuis bewegen. Het eerste prototype is nu af. Arts-onderzoeker van het UMCG Maximilian Heintzen: ‘Door wetenschappelijk onderzoek weten wij dat als mensen meer bewegen, ze sneller herstellen. Door de draagtas is het makkelijker voor de patiënt om te bewegen.’

Zelftest om longaanval te herkennen

Ook genomineerd is de zelftest voor mensen met COPD, bedacht door onderzoeker/huisarts Erik Bischoff (Radboudumc). Hiermee kan de COPD-patiënt een longaanval herkennen. ‘Met de zelftest kunnen mensen thuis herkennen of hun klachten erger worden. En ze krijgen meteen advies wat ze kunnen doen. Zo kunnen we ziekenhuisopname voorkomen’, vertelt onderzoeker Bischoff.  Een longaanval –ook wel exacerbatie genoemd- kan de longen blijvend beschadigen. Door op tijd actie te ondernemen, kan de patiënt ervoor zorgen dat de aanval minder heftig is.

Cursus voor mantelzorgers

De derde genomineerde is de cursus ‘Partner in Balans’ voor mantelzorgers van mensen met dementie. Mantelzorger Jenny Tillie-Hecker deed de cursus toen haar man net de diagnose dementie had gekregen: ‘Dat hij afhankelijk van  mij is, is moeilijk. Want ik kan ongeduldig worden en dan boos uitvallen. De cursus heeft me onder andere geholpen om meer te genieten van dingen die nog wél kunnen.’ De cursus is bedacht door onderzoeker Lizzy Boots (MUMC): ‘De cursus is met mantelzorgers en professionals bedacht. Je wordt begeleidt door een persoonlijke coach, die kijkt samen met deelnemers wat ze willen leren. Mantelzorgers die de cursus hebben gevolgd geven aan beter in staat te zijn om voor hun partner of familielid te zorgen. Ook ging hun kwaliteit van leven omhoog na het volgen van de cursus.’

Over de prijs

De Medische Inspirator is een stimuleringsprijs van ZonMW, voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënten en onderzoekers die het beste projectplan hebben voor de ontwikkeling van een medisch product. De behoefte van de patiënten of zorgverleners staat centraal. Uit de inzendingen zijn drie projecten genomineerd door een vakkundige jury. Er kan tot 20 november gestemd worden. De winnaar ontvangt € 75.000.

Klik hier om de genomineerden om te bekijken en te stemmen >>

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Behalve het draagbare infuus, zijn er ook andere manieren om je patiënt in beweging te brengen. Check hier 8 tips >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.