Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eerstejaars mbo-v helpen Utrechtse wijkverpleging

Het begon als een project tijdens de griepgolf afgelopen winter, maar intussen ondersteunen verpleegkunde-studenten van MBO Utrecht vaker wijkverpleegkundigen bij hun werkzaamheden.
thuiszorg
Foto: Arno Massee

Toen afgelopen winter de grote griepgolf werd voorspeld, besloot de Zorgacademie van MBO Utrecht een samenwerking op te zetten met Axion Continu, een grote aanbieder van thuiszorg in Utrecht. ‘Bij een griepgolf neemt de vraag naar contactmomenten in de thuiszorg toe. Daarom besloten wij onze eerstejaars studenten aan te bieden als helpende hand: zij namen allerlei lichte zorgtaken over en gaven de thuiswonende ouderen extra aandacht’, vertelt docent en projectleider Lianne Muis.

Tijdens de griepgolf vorige winter werd in Utrecht een speciale ketenverpleegkundige in het leven geroepen. Lees meer >>

Verademing

Veertien studenten die nog niet eerder op stage waren geweest, kregen op deze manier de kans in een vroeg stadium vast kennis te maken met de zorg. ‘De studenten boden ouderen met griep ondersteuning bij dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen, extra drinken of eten aanbieden, gewoon samen een kop koffie drinken of een ommetje maken. Wijkverpleegkundigen vonden het een verademing en de cliënten vonden de studenten van grote toegevoegde waarde. De studenten leverde het een beter beeld van de zorg op, en omdat dit al voorafgaand aan hun eerste stage is, is de kans op uitval verderop in de studie minder groot. Zo droeg dit project dus ook bij aan het behoud van stagiaires voor de zorg. Sommige studenten hebben er een vaste bijbaan aan over gehouden.’

Zomerperiode

Hoewel het project dus eigenlijk bedoeld was voor tijdens de griepgolf, is er onlangs een tweede groep van veertien studenten gestart in de thuiszorg. Deze studenten hebben al wel een stage achter de rug, maar nog niet in de thuiszorg. MBO Utrecht onderzoekt nu de mogelijkheden voor verdere uitbreiding, bijvoorbeeld in de zomerperiode om wijkverpleegkundigen te ontlasten als er veel collega’s op vakantie zijn.

De instroom van nieuwe zorgmedewerkers groeit langzaam weer. Maar hoe zit het met de uitstroom en het verzuim? Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Je ziet dus wel dat er enkele grote voordelen zitten aan het vinden van een bijbaan als student zijnde. Op de site van http://www.bijbaanscout.nl ben je aan het juiste adres voor een actueel overzicht van al het beschikbare studentenwerk waar je uit kunt kiezen. Door te kiezen voor een bijbaan zal je niet alleen een hoop extra kunnen verdienen, maar je kunt ook nog eens een hele hoop nieuwe inzichten opdoen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.