Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

eHealth-monitor 2018: steeds meer zorg op afstand

Vooral in de ouderenzorg wint zorg op afstand terrein. Dat blijkt uit de eHealth-monitor 2018 die op 8 november uitkwam.
Foto: Arno Massee

Verpleegkundigen zetten steeds vaker eHealth in om patiënten op afstand in de gaten te houden, te begeleiden en te ondersteunen. Dat blijkt uit de eHealthmonitor 2018 van Nivel en Nictiz. Ook vorig jaar meldde de eHealthmonitor al dat de populariteit van zorg op afstand toeneemt.

Toezichthoudende technieken

Vooral toezichthoudende technieken namen de afgelopen jaren sterk toe in populariteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om personenalarmering, bewegingsmelders of inactiviteitsmelders. In 2017 zetten zes op de tien verpleegkundigen in de ouderenzorg dit soort technieken; een jaar later doen acht op de tien dit. Volgens de eHealthmonitor heeft deze stijging te maken met de personeelstekorten en het feit dat kwetsbare ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Ook zijn de toezichthoudende technieken de afgelopen jaren sterk verbeterd, en geven ze bijvoorbeeld minder meldingen. In het ziekenhuis gebruiken verpleegkundigen minder vaak toezichthoudende technieken, ongeveer de helft doet dit.

Digitale dubbele medicijncontrole

Terwijl de eHealthmonitor in 2017 nog meldde dat het gebruik van digitale dubbele medicijncontrole achterbleef, is deze techniek het afgelopen jaar wel populairder geworden. Ongeveer een derde van de verpleegkundigen in de ouderenzorg maakt nu gebruikt van digitale dubbele controle. Zij sturen bijvoorbeeld met behulp van een app foto’s van medicatie en toedienlijsten naar collega’s of een zorgcentrale. Wel geven zij aan dat dit soort technieken verbeterd moeten worden. Zo kost het soms te veel tijd om te wachten op de controle, en hebben apps soms storingen.

Beeldbellen

Het aantal verpleegkundigen dat beeldbellen inzet, is vooral gestegen in het ziekenhuis: van 11 procent naar 21 procent. In de ouderenzorg is dit percentage al jaren min of meer constant, ongeveer 20 procent van de verpleegkundigen maakt gebruikt van beeldbellen. Dat beeldbellen in het ziekenhuis wel populairder lijkt te worden, kan ermee te maken hebben dat patiënten vaak een langere reistijd hebben.

Telemonitoring

Het aantal verpleegkundigen dat telemonitoring inzet is de afgelopen jaren niet veranderd. Dat is opvallend, want een grote groep verpleegkundigen vindt telemonitoring wel wenselijk. Dit verschil kan ermee te maken hebben dat maar één op de vijf chronische patiënten open staat voor telemonitoring. Zo zijn zij niet altijd bereid om hun gezondheidswaarden regelmatig te meten, bijvoorbeeld omdat ze niet continu herinnerd willen worden aan hun ziekte.

Zorgrobots

In de ouderenzorg geven steeds meer verpleegkundigen aan dat zij of collega’s in hun organisaties zorgrobots inzetten, bijvoorbeeld robots die bepaalde huishoudelijke taken kunnen doen of knuffelrobots. Het gebruik van robots is gestegen van 3 procent in 2016, naar 10 procent in 2018.

De eHealth-monitor

Nivel en Nictiz organiseren sinds 2013 jaarlijks de eHealth-monitor. Dit jaar zijn de resultaten gebaseerd op vragenlijsten ingevuld door 774 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg, 580 artsen en 660 verpleegkundigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.