Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elektrostimulatie voorkomt decubitus bij dwarslaesie

Door de bil- en hamstringspieren bij patiënten met een dwarslaesie te stimuleren, wordt decubitus voorkomen.
decubitus.jpg
Decubitus is een veel voorkomend probleem bij patiënten met een dwarslaesie. - Foto: Fotolia

Dit blijkt uit promotieonderzoek van Christof Smit, revalidatiearts bij Reade, aan de VU Amserdam. Artsen en therapeuten lijken vaak niet vertrouwd met de behandeloptie van elektrostimulatie. Er is een soort drempel voor praktisch gebruik van ervan bij mensen met een dwarslaesie. Speciaal voor het onderzoek werden elektrostimulatiebroeken gemaakt in de VS. Deze broek heeft ingebouwde elektroden, die automatisch contact maken met de huid. Met  deze  ES  broek zijn verscheidene protocollen van spieractivatie van de bilspieren  en de hamstrings getest  bij rolstoelgebonden mensen met een dwarslaesie.

Activatie bilspieren

Bij  alle  deelnemers  gaven beide protocollen  van zowel(alleen) de beide bilspieren als  ook beide  bilspieren en hamstrings een significante daling  van de zitdruk. Activatie van  zowel bilspieren als hamstrings was echter significant effectiever met 34,5% ten opzichte van rust, terwijl activatie van alleen de bilspieren een (significante)drukverlaging gaf van 10,2%.

Decubitus bij dwarslaesie

Decubitus is een veel voorkomende complicatie bij patiënten met een dwarslaesie. Er zijn  studies  die  beschrijven  dat 85% van de mensen met een dwarslaesie gedurende het leven decubitus  krijgen. Rolstoelgebruikers zoals mensen met een dwarslaesie, hebben een verhoogd risico op het krijgen van zo’n wond omdat ze voortdurend zitten, en niet  in  staat zijn  om (even) op te staan of  een stuk te lopen. Decubitus ontstaat meestal in het weefsel op benige uitsteeksels zoals de tubera ischiadica (zitbeenknobbels), de trochanters van de femurs, of het sacrum.

Elektrostimulatie tegen decubitus

Elektrische stimulatie (ES) kan verlamde spieren activeren, als het ware de functie van het centrale zenuwstelsel over nemen en zo een actieve methode zijn om  deze wonden te  voorkomen. Deze  geïnduceerde spiercontracties kunnen uiteraard  gegeven worden  naast  (dus aanvullend op) andere (passieve) preventieve maatregelen om decubitus te voorkomen.

Klik hier voor de Nederlandse samenvatting van het onderzoek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.