Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enquête Actiecomité BIG 2: ‘Nee tegen functiedifferentiatie alleen op basis van opleiding’

Verpleegkundigen zijn vóór functiedifferentiatie in de verpleging. Maar niet als dat alleen plaatsvindt op basis van de initiële opleiding mbo/hbo/inservice.
3 verpleegkundigen
Foto: Arno Massee

Dat blijkt uit de online enquête van Actiecomité Wet Big 2 in de overgang die de laatste maanden werd ingevuld door 2003* verpleegkundigen. 82% is tegen functiedifferentiatie alleen op basis van de initiële opleiding.

Een meerderheid is vóór functiedifferentiatie, al ontlopen de voor- en tegenstanders elkaar niet veel: 50% is voor, 43% tegen. 7% heeft geen mening.

‘Regieverpleegkundige’ populair

De benaming ‘regieverpleegkundige’ is nog steeds populair in zorginstellingen. De term wordt gebruikt in de instelling van 35% van de respondenten. Daarbij geeft 12% aan dat de instelling het nog niet gebruikt maar dat wel van plan is.

Bij 48% wordt de term niet gebruikt. Ook zijn er instellingen (5%) die afscheid nemen van de term zodra er een betere benaming is bedacht.

Functiedifferentiatie

Op de vraag of voor functiedifferentiatie onderscheid gemaakt wordt op basis van de initiële opleiding (mbo/hbo-inservice) antwoordt 49% met ja en 28% met nee. 25% van de collega’s weet het niet.

Proeftuinen

Op de vraag of er in de zorginstelling proeftuinen zijn gestart, antwoordt 64% met ‘nee’. Dat betekent echter niet dat die instellingen functiedifferentiatie laten liggen.

56% van de verpleegkundigen geeft aan dat hun instelling ermee bezig is. Daar komt 14% (263 collega’s) bij van instellingen die het wel van plan zouden zijn.

De ervaringen binnen de proeftuinen zijn voornamelijk positief: 60% van degenen die zeggen dat hun instelling met functiedifferentiatie bezig is, heeft goede ervaringen, tegenover 7% negatief. 29% weet het niet.

Een verpleegkundige met negatieve ervaring geeft aan: ‘Mensen met hbo, zonder enige ervaring, kwamen in schaal 50. Mensen die er al jaren werkten en de kar trokken bleven in 45. Toen ontstond een enorme uitloop van personeel, waaronder ik.’

Een andere verpleegkundige zegt: ‘De resultaten van de proeftuinen zijn positief. Zowel verpleegkundigen als regieverpleegkundigen geven aan dat er meer tijd is voor kwaliteit van zorg, meer tijd voor de patiënt etc.’

Inspraak verpleegkundigen matig

Opvallend is het antwoord op de vraag of medewerkers van te voren is gevraagd naar hun behoefte aan functiedifferentiatie: maar liefst 80% van de respondenten is niets gevraagd. Is er dan geluisterd naar jullie kritiek? De antwoorden hierop zijn heel divers: van ‘weet niet’, tot ‘haalde niets uit’, tot ‘er is naar ons geluisterd’ passeren de revue.

Vooral inservice opgeleide respondenten

De enquête werd vooral ingevuld door inservice opgeleide collega’s, voornamelijk inservice-A (71%, 1332 verpleegkundigen), maar ook inservice B (5%), en inservice Z (2%). Mbo- en hbo-verpleegkundigen waren in aantal bijna gelijk: ieder rond de 16%.

Maar liefst 61% van de deelnemers (1160 verpleegkundigen) is ouder dan 50. Het merendeel van alle respondenten (77%) werkt intramuraal.

Resultaten V&VN Peiling

Uit de V&VN peiling van eind vorig jaar kwam naar voren dat 53% van de inservice-opgeleiden tegen functiedifferentiatie op basis van initiële opleiding was en 34% voor. Onder verpleegkundigen met een mbo-opleiding was 51% tegen en 37% voor.

73% van de verpleegkundigen met een hbo-opleiding was juist voor (17% was tegen). 48% van deze groep (hbo-opgeleid én voor functiedifferentiatie) wilde dat ook vastgelegd zien in een wet.

*Hoewel 2003 verpleegkundigen deelnamen aan de enquête, beantwoordden zij niet allemaal alle vragen. Dat was ook niet vereist. Daardoor verschilt het aantal respondenten per vraag.

Vandaag kwam naar buiten dat V&VN afscheid neemt van functiedifferentiatie op basis van alleen opleiding. Hier lees je er alles over >>>

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.