Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Er komt een handreiking over FFP2-maskers, volgende week overleg tussen werkgevers en werknemers

Minister Van Ark nodigt werknemers en werkgevers uit om volgende week in overleg te gaan over een handreiking voor FFP2-maskers. Dat kwamen de vakbonden CNV, FNV, NU'91, evenals V&VN gisteren met haar overeen.
verpleegkundige draagt chirurgisch mondkapje bij cliënt thuis
De vakbonden en V&VN vinden dat verpleegkundigen in alle zorgsituaties een FFP2-masker mogen dragen, in plaats van een chirurgisch masker. Foto: ANP

De minister zei dat voldoende FFP2-maskers op voorraad zijn, meldt NU’91 op haar site. Als zorgmedewerkers met FFP2-mondmaskers willen werken is dat dus mogelijk. Om dit verder vorm te geven en te komen tot een eenduidige richtlijn, riep de minister de betrokken partijen op om een handreiking FFP2-mondmaskers te ontwikkelen. Volgende week komen werkgevers en werknemers hierover samen.

‘FFP2-masker maken ademen moeilijk’

Opmerkelijk is dat minister Van Ark een week geleden in de Tweede Kamer nog zei dat FFP2-maskers niet nodig zijn in alle zorgsituaties. Dat is conform het RIVM-beleid dat stelt dat dit masker alleen nodig is bij handelingen waarbij aerosolen vrijkomen, zoals bij het uitzuigen van de longen. Daarbij stelde ze dat FFP2-maskers niet altijd wenselijk zijn, omdat ze oncomfortabel zijn en het ademen bemoeilijken. Nu stelt de minister dat FFP2-maskers voor alle zorgmedewerkers beschikbaar moeten zijn.

FFP2-altijd beschikbaar

De afgelopen week werd de druk op minister Van Ark opgevoerd om haar standpunt te herzien. Eerder deze week werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin staat dat FFP2-maskers altijd beschikbaar moeten zijn voor verpleegkundigen en alle andere zorgverleners. De motie volgde op een leidraad van V&VN, NU’91 en CNV, waarin zij stellen dat FFP2-maskers de norm in de zorgverlening moeten zijn.

(Nog geheim) RIVM-advies

Vanwege de onrust in de zorgsector over de Britse variant vroeg minister Van Ark het Outbreak Management Team opnieuw om advies over de mondmaskers, meldt NRC. Dat advies is nog geheim maar wel in het bezit van NRC, aldus de krant. Het OMT schrijft dat zorgverleners van de norm kunnen afwijken en FFP2-maskers kunnen gebruiken bij langdurig patiëntencontact op zeer korte afstand.

In de meeste zorgsituaties is het chirurgisch mondmasker voldoende om overdracht van het coronavirus van patiënt op medewerker te voorkomen, blijkt volgens het OMT uit de wetenschappelijke literatuur. Het OMT benadrukt wel dat het mondmasker het sluitstuk is van alle hygiënemaatregelen, en dat afstand houden en handen wassen minstens zo belangrijk zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.