Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Escaperoom in het ziekenhuis om veiligheid te oefenen

Het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en Haarlem heeft een ‘escaperoom’ gebouwd om medewerkers op ludieke manier te trainen. Collega’s gaan samen de kamer in en komen er alleen uit als ze binnen de tijd de juiste handelingen verrichten.
Collega's moeten samenwerken en veilig handelen om te ontsnappen

De escaperoom is bedoeld om de medewerkers van het Spaarne Gasthuis te trainen in BHV, acute situaties en andere veiligheidskwesties. Verpleegkunde-stagiair Martijn Webbe wist samen met een paar collega’s te ontsnappen. ‘Je komt in de kamer zonder dat je een idee hebt van wat je moet doen. Samen ga je op zoek naar aanwijzingen. Zo bevindt zich in de kamer een patiënt – in werkelijkheid een pop – en moesten we uitvinden welke medicatie hij krijgt. ’

Uitbreken

Door vragen en opdrachten over veiligheid  te vervullen, verzamelen de medewerkers letters die samen een code vormen waarmee ze de kamer uit kunnen komen. Het idee is afgekeken uit de evenementenbranche, waar escaperooms inmiddels mateloos populair zijn. De ziekenhuis-escaperoom werd ontwikkeld in het kader van de jaarlijkse veiligheidsweek van het Spaarne Gasthuis, licht bedenker Cuun de Jong toe.

Van chirurg tot schoonmaker

De escaperoom is bedoeld voor al het personeel: van artsen tot verpleegkundigen en van chirurgen tot schoonmakers. ‘Om buiten te komen moet je wel samenwerken,’ vertelt Webbe. ‘Je gaat naar binnen met medewerkers die je niet kent en binnen mum van tijd ben je samen bezig om een probleem op te lossen. Je doet niet alleen praktische kennis op over bijvoorbeeld het ontruimingsplan, maar je ziet gelijk ook wat voor rol je speelt in de groep.’

Leer ook bij over veiligheid op de Dag van de Medicatieveiligheid op 21 maart en verdien vijf accreditatiepunten. Bekijk hier het programma >>

Genomineerd

De komende weken zal nog een groot deel van de 4200 medewerkers van het Spaarne Gasthuis de escaperoom in gaan. De snelste groep tot nu toe wist in 20 minuten uit te breken. De escaperoom is genomineerd voor de Planetree Innovatie-award die op 23 maart wordt uitgereikt.

In 2013 opende de eerste escaperoom in Nederland en sindsdien zijn ze razend populair. Samen met vrienden, collega’s of familie kun je je laten opsluiten in bijvoorbeeld een kunstkelder in Amsterdam en zelfs een kippenschuur in Utrecht.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.