Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Finse verpleegkundigen gaan medicatie voorschrijven, Nederlandse nog niet

In Finland mogen per 1 januari speciaal opgeleide verpleegkundigen recepten uitschrijven voor meer dan 300 geneesmiddelen. Ook in Nederland krijgen gespecialiseerde verpleegkundigen straks de wettelijke bevoegdheid om bepaalde geneesmiddelen voor te schrijven. Het wachten is op de minister, aldus beroepsvereniging V&VN.
Finse verpleegkundigen gaan medicatie voorschrijven

‘V&VN wacht met smart op de ministeriële regeling om de voorschrijfbevoegdheid van verpleegkundigen te regelen’, zegt Monique Verkerk, voorlichter van V&VN. ‘Wanneer dat zal gebeuren, blijft afwachten. Dat is de politiek.’

Aanpassen regelingen
In 2007 heeft de Eerste Kamer de Geneesmiddelenwet aangenomen. Deze wet regelt dat gespecialiseerd verpleegkundigen op termijn geneesmiddelen mogen gaan voorschrijven. De daadwerkelijke invoering van dit onderdeel van wet hangt af van ministeriële regelingen. De minister moet deze regeling nog goedkeuren. Ook moet de wet BIG, artikel 36, lid 14, worden aangepast, zodat apothekers kunnen controleren of de gespecialiseerd verpleegkundige die het recept uitschrijft daartoe bevoegd is.

Long-, oncologie- en diabetesverpleegkundigen
Als dit gebeurd is, zal de eerste groep verpleegkundigen de wettelijke bevoegdheid krijgen om geneesmiddelen voor te schrijven. Het gaat om de longverpleegkundigen, de oncologieverpleegkundigen en de diabetesverpleegkundigen. De regeling wordt later uitgebreid naar andere groepen gespecialiseerde verpleegkundigen.

Finland
In Finland zullen begin 2011 ongeveer 80 verpleegkundigen aan een speciale opleiding beginnen, met een theoretische en praktische kant. Deze verpleegkundigen kunnen straks geneesmiddelen voorschrijven in gezondheidscentra en klinieken. Dit meldt de website Finlandsite.nl.

V&VN
Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben er absoluut op tegen. Nu kan de arts dus lekker met zijn voeten op het achterover geleund lekker zitten niksen?? Belachelijk.
  Ik vind dat de N(urse)P(ractitioner) zo langzamerhand het werk gaan overnemen van de artsen.. te gek voor woorden! Waar blijft in Nederland het niveau?
  Zijn zo de artsen nog betrokken bij hun patiënten? Ik denk het niet. De NP, ik ken er toevallig één, moet GOED weten wat zij/hij doet hoor. Neem nou b..v. een diagnose stellen! Dat kunnen ze helemaal niet, ja een verpleegkundige diagnose, maar dat is héél iets anders hoor. En inderdaad is het nel als “kritiek”
  aangeeft wij, verpleegkundigen komen niet een aan onze basis “dingen”toe.
  Ik ben dus radicaal tegen!! Verpleegkundige blijf bij je leest al ben je gespecialiseerd.
  Ik hoop toch echt door een arts behandeld te worden ne zeker niet door een NP!!! Sorry.

 3. Welk doel moet dit dienen?
  Om het vak van verpleegkundige interessanter te maken, om de werkdruk van artsen te verminderen en het probleem (op een goedkope manier) van te weinig artsen of artsen in opleiding op de korte termijn op te lossen?
  Het is op dit moment al haast onmogelijk dat verpleegkundigen hun basistaken (verpleegkundig domein) te kunnen doen.
  Verpleegkundigen blijf bij je leest……
  Meer verantwoordelijkheid dragen, zonder daarbij een verbetering van de primaire arbeidsvoorwaarden? Lijkt mij niet.
  Wat doen verpleegkundigen nu zoal:
  Herregistratie Wet BIG, behouden van je vaardigheden, bijhouden van scholing want bekwaam is bevoegd (soms verplichte scholing volgen per jaar t.b.v. behalen van accreditatiepunten (overigens dit is niet verplicht).
  Registraties bijhouden per patient t.b.v. pijnscore, delierscore, voedingsscore, decubitusscore, veilig melden van incidenten, verpleegkundige anamneses, rapportages, overdrachten, aanvragen voor onderzoeken, checklist invullen voor de operatie.
  Verrichten van verpleegkundige (en voorbehouden) handelingen.
  En nu zelf ook de medicijnen nog voorschrijven.
  Voor mij persoonlijk zie ik dit niet als meerwaarde beroepsinhoudelijk voor het vak van verpleegkundige.
  Ik vind het een uitholling van het vak van verpleegkundige!

 4. Ik vind dit een goede ontwikkeling voor een aantal gespecialiseerde verpleegkundigen. Een aanvulling op het werk dat ze nu doen. Ik volg deze ontwikkeling al enige tijd en ben benieuwd wanneer dit in Nederland eindelijk eens gerealiseerd wordt.
  Het voorschrijven van medicatie door verpleegkundigen zal binnen bepaalde voorwaarden gaan gebeuren. Dus verpleegkundigen die op een klinische afdeling werken hoeven niet bang te zijn dat zij ineens verantwoordelijk zijn voor het schrijven van recepten.
  Doel van deze regeling (wet) is dat verpleegkundigen die het in de dagelijkse praktijk soms al doen nu formeel bevoegd zijn. Let wel: pas na het volgen van een cursus/training hiervoor en met beperkingen!
  Overigens zal deze regeling met name gaan gelden voor verpleegkundigen die eigen poliklinische spreekuren hebben.
  Zelf werk ik op de oncologie. De oncologieverpleegkundige houdt in veel ziekenhuizen zelfstandig spreekuur en ziet ook patienten die voor hun chemokuur komen. In het ene ziekenhuis is dat de oncologieverpleegkundige, in een ander de nurs practioner.
  Zoals ik het steeds begrepen heb, mag de oncologieverpleegkundige in de toekomst zelfstandig recepten uitschrijven voor bv de anti-emetica die bij bij de behandeling hoort. Echter niet de (orale) cytostatica, want ook daar zijn nl wettelijke regels voor. De longverpleegkundige zal misschien herhaalrecepten uitschrijven voor een COPD patient.
  Een verpleegkundige schrijft recepten uit, als een gevolg van zijn/haar eigen acties/werk en expertise. In mijn beleving is dat een aanvulling op het werk.
  De verpleegkundige schrijft niet zo maar recepten. Daar worden regels, eisen en beperkingen aan gesteld.
  Degene die denkt dat een arts dan met zijn benen omhoog kan gaan zitten, heeft m.i. een beperkt beeld van het werk van de arts, maar ook van het werk van een (gespecialseerd) verpleegkundige.

 5. Ik vind het helemaal geen uitholling van mijn beroep maar juist een aanvulling, tevens in het belang van de patiént. Artsen gaan heus niet achteroverleunen e.d. wat vorige berichten vermelden, zij hebben het druk genoeg.
  Een NP moet dit zeker aankunnen,vergeet niet dat zij ervoor opgeleid zijn. Een uitbreiding van verantwoordelijkheid en meer waardering voor ons beroep is zeker op zijn plaats.Als we zo doorgaan met alles afhouden omdat het te moeilijk voor een bepaald soort verpleegkundige zou zijn blijven we de ondergewaardeerde verpleegkubdige. Misschien is de tijd nu zo dat er toch echt onderscheidt gemaakt moet gaan worden en de gespecialiseerde verpleegkundige en de NP een aparte groep gaan vormen met de daarbij behorende werkzaamheden en bevoegdheden. Ik geef toe dat lang niet elke basis verpleegkundige MBOV of HBOV het niveau heeft om meer taken op zich te nemen: wel jammer dat m.i. alleen die reageren.

 6. Ik vind dat het best kan, verpleegkundigen met een specialisatie weten heel goed wat er in hun specifiek vakgebied gebruikt gaat worden, vaak hebben ze zelfs een beter overzicht bij hun patiënt dan de arts. Bovendien hebben ze een speciale opleiding op dit gebied. Het is een goede erkenning voor hun opleiding.Ik zou het een positieve aanvulling voor de gespecialiseerde verpleegkubdige vinden en de patiënt zal er ook baat bij hebben.

 7. Ik ben er helemaal niet blij mee, tenslotte zijn wij geen arts! Ik vind het een uitholling van het vak van de artsen.
  Ben wel benieuwd om welke 300 medicijnen het gaat straks.
  Ieder zijn/haar vak, ieder zijn/haar verantwoordelijkheid.
  …wordt vervolgd???

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.