Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV: ‘Schiet op met herstelregeling verpleegkundigen met long covid’

Werkgevers die zorgprofessionals met langdurige covidklachten in dienst hebben, moeten zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van de tijdelijke ondersteuning van het Rijk.

Daartoe roept vakbond FNV Zorg & Welzijn minister Helder van Langdurige Zorg op. Op 25 februari informeerde de minister de Tweede Kamer over haar plan om een subsidieregeling in te stellen, waardoor zorgmedewerkers langer aan hun herstel en re-integratie kunnen werken. FNV liet toen al weten dat dit waarschijnlijk niet genoeg was. Lees: ‘Verpleegkundige met long covid kan langer in dienst blijven, maar dat is niet genoeg’

Te laat

‘Maar we hebben nu vernomen dat het loket om die subsidie aan te kunnen vragen, op zijn vroegst pas in juni open gaat bij VWS’, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter FNV. ‘Dat is veel te laat. Hierdoor dreigen de mensen voor wie de regeling juist bedoeld is, buiten de boot te vallen.

Voorschot

Via het FNV-meldpunt kwamen zeker duizend meldingen binnen van zorgmedewerkers die in de eerste golf van de coronapandemie besmet zijn geraakt, en nu hun baan dreigen te verliezen en in de WIA te belanden.

FNV: ‘Bovendien ontvangen we veel signalen dat werkgevers niet bereid zijn om te wachten tot de subsidie kan worden aangevraagd. De minister moet dus echt haast maken en nog deze maand de regeling openstellen. Desnoods met een voorschotregeling.’

Behouden voor de arbeidsmarkt

Via de voorgenomen subsidieregeling van VWS krijgen werkgevers een deel van de personeelskosten vergoed als zij zorgprofessionals, die langer dan twee jaar ziek zijn na een coronabesmetting (long covid), zes maanden langer in dienst houden. Dat biedt beide partijen meer tijd om samen aan herstel en re-integratie te kunnen werken, zodat de zorgmedewerker behouden blijft voor de arbeidsmarkt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.