Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Fraude en verslaving onder collega’s moeilijk bespreekbaar

Fraude en verslaving onder collega’s is erg moeilijk om te bespreken, vinden verpleegkundigen en verzorgenden. Een gebrek aan kennis of vaardigheden is veel minder moeilijk. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel onder ongeveer 155 verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg.
1 fraude

De verpleegkundigen en verzorgenden vulden een vragenlijst in over hun ervaringen met disfunctioneren. Hieruit blijkt dat zij een gebrek aan kennis of vaardigheden makkelijker vinden om ter sprake te brengen dan persoonlijke problemen zoals fraude, verslaving, diefstal of een psychische of lichamelijke ziekte. Hbo-opgeleiden hebben hier bovendien minder moeite mee dan mbo-opgeleiden. Slechts 2-4% van de ondervraagden vindt het erg moeilijk om een gebrek aan kennis of vaardigheden te bespreken.

Persoonlijke problemen

Als een collega persoonlijke problemen lijkt te hebben, dan zijn fraude en verslaving het moeilijkste om over te praten. 13-14% vindt het erg moeilijk om zo’n vermoeden ter sprake te brengen.

Lijst met duizenden medische misstanden uitgelekt
RTL Nieuws is in het bezit van een lijst met zo’n duizend meldingen over misstanden in de zorg. Het gaat om privacygevoelige informatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Lees meer

Uitspreken belangrijk

Zo’n 1,5% van de ondervraagden vermoedde het afgelopen jaar dat een collega fraudeerde en 1% vermoedde verslaving. Dit is relatief weinig, volgens het Nivel. Maar omdat fraude en verslaving zo ernstig zijn, is het juist belangrijk dat collega’s dit uitspreken, stelt Nivel-onderzoeker Anke de Veer.

Mbo-niveau

Nivel pleit voor meer aandacht op mbo-opleidingen voor het praten over integriteit en het bespreken van lastige situaties. Thuiszorgorganisaties zouden bovendien medewerkers met mbo-niveau beter moeten ondersteunen op dit gebied.

1 REACTIE

  1. Het is ook heel moeilijk want het is je collega en je wilt er zijn voor haar/ hem, helpen als dat kan en dat kan alleen als je eerlijk kunt zijn. En daarbij, als je een collega hebt die strafbare feiten pleegt, waar je dan kennis van draagt, dan ben je volgens de wet verplicht daar wat mee te doen, bovendien lopen patiënten ook gevaar of worden benadeeld. Ik heb er heel erg onder geleden, heb er als jongere verpleegkundige mee te maken gehad en dat was heel erg, die situatie. Als directeur werd ik zelfs jaren later door de rechtbank als getuige opgeroepen voor een zitting en dat was ook pijnlijk. Ik heb die jongen later nog een aantal keren bezocht in de gevangenis, een aardige knul maar verslaafd helaas.ik heb dat allemaal heel erg gevonden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.