Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Geen structurele loonsverhoging verpleegkundigen: ‘Onbegrijpelijk en teleurstellend’

Er komt geen structurele loonsverhoging voor verpleegkundigen en verzorgenden. 'Het gaat niet', zei premier Rutte vandaag in het zorgdebat in de Tweede Kamer. 'We kunnen niet en-en doen: alle salarissen extra laten stijgen en de economische crisis bestrijden.' Beroepsvereniging V&VN en de verschillende vakbonden noemen de beslissing van het Kabinet 'onbegrijpelijk' en 'teleurstellend'.

De regeringspartijen willen wel dat het kabinet de komende maanden in gesprek gaat met werkgevers en zorgbedrijven over de werkomstandigheden van hun medewerkers. Het moet dan gaan over het oplossen van de regeldruk, gezonder eten, betere rusttijden en meer carrièremogelijkheden. Premier Rutte heeft dit namens het kabinet toegezegd.

Kamerbrief

Gisteren stuurde minister Tamara van Ark van Medische Zorg al een brief aan de Tweede Kamer met dezelfde boodschap. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en staatssecretaris Paul Blokhuis sluiten zich aan bij Van Ark. ‘Gegeven de economische ontwikkelingen en onzekerheden ziet het kabinet op dit moment geen ruimte voor een structurele loonsverhoging voor alle medewerkers in de zorg’, schreven de bewindslieden.

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 5,1 procent krimpt. De werkloosheid loopt daardoor op. ‘De inzet is erop gericht om de economische schade te beperken en tegelijkertijd het sterke economische fundament te behouden, zodat economisch herstel wordt bespoedigd’, staat in de Kamerbrief.

‘Teleurstellend’

Beroepsvereniging V&VN noemt de reactie van het kabinet ‘niet onverwacht, maar toch erg teleurstellend.’ Woordvoerder Margriet Bakker: ‘De brief van Van Ark, die net zo goed een jaar geleden geschreven had kunnen zijn, is een lange opsomming van bestaand beleid. En dat beleid is al niet succesvol gebleken, omdat de uitstroom onder verpleegkundigen en verzorgenden torenhoog is en blijft.

Door corona is het werk in de zorg nog zwaarder geworden. En het is duidelijk geworden dat we meer verpleegkundigen en verzorgenden nodig hebben. Zeker met het oog op mogelijke nieuwe corona-golven. Dan kom je er niet met wat lippendienst bewijzen aan goed werkgeverschap, zoals het kabinet nu 22 pagina’s lang doet. Dan is meer daadkracht nodig, en die is in de brief van het kabinet helaas ver te zoeken.’

‘Niet uit te leggen aan de beroepsgroep’

‘Onbegrijpelijk en niet uit te leggen aan de beroepsgroep,’ reageert ook Michel van Erp van vakbond NU’91, de enige categorale vakbond voor verpleegkundigen. ‘We geven al jaren aan dat er structureel iets moet veranderen, willen we mensen aantrekken en behouden voor de zorg.

Tijdens de coronapiek in het voorjaar is alles op het nippertje goed gegaan, met veel te weinig mensen. Door ze ook nu niet te belonen voor het harde werk dat ze verrichten, raken medewerkers die al jaren met hart en ziel in de zorg werken alleen maar meer gedemotiveerd. Dit was hét moment geweest om zaken structureel te veranderen.’

Weglopen

Econoom Michiel Verkoulen legde vorige week aan RTLZ uit dat de salarissen in de zorg ook echt toe waren aan groei. Van Ark wees er toen ook al op dat een extra salarisbijdrage van het kabinet ‘vele miljarden extra’ zou kosten.

Een salarisverhoging van 1 procent zou bijvoorbeeld al 560 miljoen euro kosten, berekende het Centraal Planbureau. Wordt de helft daarvan betaald door burgers via de zorgverzekeringspremie, dan betalen we 20 euro per jaar extra.

Bonus

Van Erp wil ook nog iets kwijt over de bonus, die zorgverleners in maart is toegezegd. ‘Daar wachten we nog steeds op.’

Volgens het ministerie van VWS verschijnt begin september een handreiking met daarin preciezer omschreven voor welke verpleegkundigen en andere zorgverleners de coronabonus van €1000 bedoeld is. Als de handreiking is gepubliceerd, is het aan zorginstellingen om door te geven voor hoeveel zorgprofessionals zij de bonus willen aanvragen. Het streven is het loket daarvoor in oktober open te stellen.

Van Erp: ‘Maar wat voor signaal geef je daarmee af? Ambtelijke molens draaien langzaam, dat weten we, maar als je echt een statement wil maken naar de beroepsgroep had dit al lang rond moeten zijn.’

 

 

5 REACTIES

 1. Zowel Rutte als het artikel waarnaar wordt verwezen schermen met:
  De verpleeg- en thuiszorg krijgt er in 2 jaar tijd 7,4 procent loon bij.
  Echter zijn bij mijn weten hiervoor vrije dagen ingeleverd. Zeker door 55 plussers die in verleden 111 uur kregen en nu geen enkele vrije dag extra.
  En zo lijkt het heel wat en wordt er goede sier gemaakt in de media maar is het uiteindelijk zeer beperkt en (deels) een sigaar uit eigen doos…….
  Of begrijp ik iets niet goed?

 2. Lees alle reacties
 3. Er zijn genoeg andere voorbeelden te bedenken waarbij Wilders en andere oppositieleden misbruik zouden kunnen maken van een tijdelijke minderheid van de coalitieleden waarbij ik hoop dat ze ook hard wegrennen …
  De overheid zorgt voor de grote lijnen, de CAO onderhandelingen de details .. het zijn onze leidinggevende, managers, directieleden en artsen die veel teveel bepalen wat en hoe wij ons vak moeten uitvoeren, dáár zit de angel die hoognodig verwijdert dient te worden … (helaas zijn de vakbonden te slap en dienen zij meerdere broodheren ..)

  • Hoezo teleurstellend? Het is gewoon te belachelijk voor woorden!!
   Het halve kabinet voortijdig weglopen tijdens de stemmingsronde over ONZE bonus. En dan de volgende dag lezen dat Nederland ongeveer 23 MILJARD naar het buitenland stuurd als gift! Dat geld wordt dan ook gedeeltelijk gebruikt om de lonen op te krukken voor verpleegkundigen en verzorgenden. En wij???? Wat zijn wij dan een stel softies, dat we zo over ons heen laten lopen!

   • Dan toch eens wat anders stemmen. Maar verpleegkundigen zijn conservatief in hun links stemgedrag, dus ik verwacht er weinig van.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.