Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen tijd om evidence based practice in te voeren’

Verpleegkundigen in het AMC zijn enthousiast over evidence based practice, maar hebben weinig tijd om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan in het dagelijkse werk.
'Geen tijd om evidence based practice in te voeren'

Dat blijkt uit onderzoek van Anouk Knops, Hester Vermeulen en Dirk Ubbink* in het AMC. Zij voelden verpleegkundigen aan de tand over hun kennis en mening over EBP. Het gros staat positief tegenover evidence based practice, maar de kennis van terminologie en onderzoeken bleek laag te zijn.

Tijdgebrek

Een ander groot probleem bij het invoeren van en werken met EBP zit ‘m in tijdgebrek, blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft van de respondenten zegt geen tijd te hebben om onderzoeksartikelen te lezen. Bovendien vinden de meeste verpleegkundigen dat er op de afdeling geen tijd is om nieuwe ideeën te implementeren.

Kritische houding

Een oplossing is volgens de onderzoekers het aanbieden van heldere, korte samenvattingen van onderzoeksartikelen, waarin duidelijke implicaties voor de praktijk staan. Ook zouden verpleegkundigen een kritische houding tegenover de dagelijkse praktijk moeten aanleren, een belangrijke vaardigheid met betrekking tot evidence based-werken en denken.

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

* Anouk Knops is promovenda aan het Centrum voor EBP, Hester Vermeulen is docent EBP, Dirk Ubbink is directeur van het Centrum voor EBP.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.