Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeente wil pgb niet aanbieden’

Het is zeer de vraag of gemeenten individuele burgers een persoonsgebonden budget (pgb) gaan verstrekken voor de functie begeleiding.

Dat stelt Per Saldo, de belangenorganisatie voor het pgb. In haar programmabrief voor de langdurige zorg schrijft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS dat pgb-houders met een indicatie voor begeleiding, ondanks de inperking van de pgb-maatregel, hun budget behouden. Dit meldt Zorgvisie. Gemeenten gaan volgens de staatssecretaris het pgb uitkeren in het kader van de Wmo. Volgens Per Saldo hebben de gemeenten en het rijk in het bestuursakkoord afgesproken dat gemeenten de optie houden om juist geen pgb aan te bieden. Met die reden doen ze volgens Per Saldo een onderzoek naar de doelmatigheid van het pgb. Gemeenten en het rijk onderhandelen deze week met elkaar over het bestuursakkoord.

 

Pgb voor begeleiding

‘De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet niets in het pgb voor begeleiding’, zegt woordvoerder Frans van der Pas van Per Saldo. ‘Ze kregen eerst de huishoudelijke hulp erbij, vervolgens de lichte begeleiding en vanaf 2014 de gehele functie begeleiding. In 2007 verplichtte de Tweede Kamer de gemeenten om in de Wmo altijd de keuze voor een pgb aan te bieden. Ze lijken daar nu onderuit te willen komen.’ In theorie kunnen mensen al sinds 2007 een pgb voor begeleiding van de gemeente krijgen. Van der Pas zegt geen voorbeelden te kennen waarin dat ook daadwerkelijk gebeurt. Gemeenten bieden wel collectieve voorzieningen aan, zoals opvang in een groep. ‘In het recente bestuursakkoord staat nergens te lezen dat begeleiding bij de gemeente een individuele voorziening kan zijn, maar ook niet dat het een collectieve voorziening is. Wel staat er dat gemeenten in 2015 kunnen bekijken of begeleiding een algemene voorziening kan worden. Dat zou betekenen dat de individuele pgb-aanvraag voor begeleiding onmogelijk wordt.’

 

Geen angst aanjagen

Woordvoerder Asha Khoenkhoen van de VNG wil noch ontkennen noch bevestigen dat gemeenten een pgb gaan aanbieden voor begeleiding. ‘We willen niet onnodig mensen angst aanjagen. Daarom benadrukken we dat mensen hun indicatie altijd blijven behouden. Hoe die zorg er precies gaat uitzien, individueel of collectief, dat zal nog helemaal ingevuld moeten worden.’ Voor de overheveling van begeleiding naar AWBZ krijgen de gemeenten een bedrag dat gelijk is aan de uitvoeringskosten in de AWBZ destijds. Vanaf 2014 is dat 2,8 miljard euro.

 

Bron: Zorgvisie

Auteur: Redactie Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.