Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Genoeg zorgpersoneel, maar niveau te laag

De oorzaak van het personeelstekort in de zorg is niet dat er te weinig medewerkers zijn. Het niveau is te laag.
Genoeg zorgpersoneel

Scholing van verpleegkundigen en verzorgenden is daarom nodig om veel arbeidsmarktproblemen in zorg en welzijn te voorkomen. Dat zijn de conclusies van het Rapport ‘RegioMarge 2009: De arbeidsmarkt van verpleegkundigen, verzorgenden en sociaalagogen 2009-2013’ dat Prismant deze week publiceert.

Recessie
Volgens Prismant vallen de problemen bij verpleegkundigen, verzorgenden en sociaalagogen op de arbeidsmarkt momenteel wel mee. De economische recessie brengt bezuinigingen met zich mee en ervoor gezorgd dat verpleegkundigen minder snel weggaan bij hun werkgever. Hierdoor groeit de vraag naar nieuw personeel minder hard. Maar er is wél sprake van een tekort aan gekwalificeerd personeel, waaronder verpleegkundigen op niveau 4, terwijl er een overaanbod bestaat op lagere niveaus.

Stragische personeelsplanning
Op de langere termijn zal de druk op de arbeidsmarkt echter steeds groter worden, voorspelt het kennis- en expertisecentrum voor de zorg, omdat het arbeidsaanbod volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) vanaf 2012 stagneert en vanaf 2019 krimpt. Het aanboren van nieuwe doelgroepen en het voeren van een strategische personeelsplanning is dan pure noodzaak. ‘Helaas voert nu nog meer dan de helft van de organisaties op dit punt geen systematisch beleid’, aldus Prismant.
 
Download het volledige rapport of de samenvatting

Door: redactie Nursing
Prismant

14 REACTIES

 1. @Barbara,dank je wel voor je reaktie!Ik hoop op nog meer reakties,want ik vind dit toch wel een discutabel punt..Als ik lees dat er zoveel tekorten zijn aan verplegenden,nu en in de toekomst alleen nog maar meer…dan ben ik oprecht verbaasd over het feit,dat mensen met veel ervaring zelf hun vervolg-opleiding of bijscholing moeten bekostigen.Als ik me nu laat bijscholen tot mbo-ver,mag ik dan ook nog eens in de onderste regionen van de functieschaal instappen en wordt een aantoonbare ervaring wel heel gemakkelijk van tafel geveegd..Hoe ontmoedigend is dat?Toch ga ik echt nog eens de mbo-v opleiding doen hoor,als de kids wat groter zijn…Ik laat me er niet door op de kop zitten,HA!groet,Jopy

 2. Lees alle reacties
 3. Aan Jopy,
  Snap je frustratie. Maar het is nu eenmaal feit dat er een mdgo-diploma niet direct opleidt tot mbo-verpleegkundige als beroep zijnde. Het noemen van vier uur fysiologie en anatomie doet er niet zoveel toe; vier uur per week is overigens erg weinig vergeleken met wat er op het HBO wordt gegeven (en: ik kan je uit ervaring vertellen dat het niveau van de lesstof erg verschilt tussen het mbo en hbo). Zelfs veel HBO-v studenten die voltijd hebben gedaan, moeten eerst een trainingsjaar doen voordat ze genoeg kennis en praktijkervaring hebben om een echte baan als verpleegkundige te krijgen.
  Het lijkt inderdaad oneeerlijk dat je je niet mag BIG-registreren, maar voor die wet zijn nu eenmaal bepaalde eisen gesteld aan opleidingen en diploma’s. Als je tegenwoordig wilt werken als verpleegkundige, moet je daar een mbo-v of hbo-v opleiding voor doen.

 4. Beste mensen,een vraag waarop ik graag een antwoord zou willen,hier komttie:In 1993 afgestudeerd aan een mdgo-opleiding richting verpleging..Pathologie,anatomie en fysiologie 4 uur per week op HBO-nivo.Drie jaar een voltijds dagopleiding gevolgd met 4 stages van 3 maanden in vier werkvelden,waaronder ziekenhuis, wijkverpleging en een gesloten psychiatrische afdeling.Een diploma als verplegende op zak,mooie speld gekregen en de eed afgelegd.Goed verpleegkundig onderlegd,met inbegrip van latijnse terminologie en een stuk verpleegkundige diagnostiek.
  17 jaar werkervaring als verplegende..Toch wordt ik niet Big-geregistreerd…maar gezien als verzorgende nivo 3..
  veel leerlingen begeleidt,die de opleiding tot verplegende nivo 4 volgen .Inhoudelijk ben ik geen wezenlijke opleidingsverschillen tegengekomen.Sterker nog..het nivo is beduidend minder geworden aan de ROC’s.Kan iemand mij een serieus antwoord geven op de vraag waarom het Mdgo-vp diploma wordt ondergewaardeerd?Alvast heel hartelijk dank !

 5. Er is niet alleen een tekort aan verpleegkundigen maar ook een tekort aan niv 3 verzorgenden IG,s.
  Zie deze link : http://www.tvvonline.nl/nieuws/id1402-Te_weinig_verzorgenden,_te_veel_helpenden.html
  Die beschrijft juist een overschot aan helpenden en bejaardenverzorgenden.
  Vind het een beetje jammer dat in sommoige reactisch minderwaardig over verzorgenden word gedaan. Een verzorgende IG mag ook voorbehouden handelingen uitvoeren. In verpleeghuizen waren het altijd al de ZVers/VIGers die de afdelingen draaiden. Verpleegkundigen zitten in die setting meestal in het mannagement als hoofd bijvoorbeeld.

 6. Ik vind dat het verkeerd is om in termen van VP en PV te denken (in de thuiszorg)zoals geïndiceerd wordt en hier taakgericht medewerkers op in te zetten, dus van een lager niveau, ze kunnen prima hun taak uitvoeren maar voor het signaleren,observeren en kijken naar oplossingen heb je toch echt een niveau nodig wat hiervoor opgeleid is,in Nederland blijven veel te veel mensen zorgafhankelijk omdat met alleen de taak uitvoert en niet kijkt naar oplossingen bij de cliënt of in de omgeving van de cliënt.
  Maar er is een organisatie waar het ook anders kan, bij Buurtzorg werken uitsluitend medewerkers van niv. 3IG, 4 en 5, zij doen alle handelingen en niet alleen VP, ook blijven de cliënten veel korter in zorg en wordt er veel bespaard op de overhead omdat er geen managers en veel lagen ertussen werken, kortom tevreden medewerkers en tevreden clienten

 7. In de thuiszorg is steeds minder werk voor verpleegkundigen. Er is bijna geen indicatie meer op VP-niveau te krijgen. Een aantal Verzorgenden is inmiddels opgeleid om (een deel van) onze taken over te nemen. Aan de eisen van zorg is dan voldaan. Als ze na een cursus ook net zo goed kunnen signaleren (bv afvallen, mogelijke ondervoeding – niet pluis gevoel, enz ) als verpleegkundigen zou ik dat bewonderenwaardig vinden. In verpleeghuizen wil met de Verpleegkundigen al terug…. over tien jaar mag dat misschien in de thuiszorg misschien ook weer – nadat iedereen weg is. Ik hoop dat snel nog meer van dit soort onderzoeken verschijnen – misschien kan het tij dan gekeerd worden??

 8. Vind je het gek dat er geen goede zorg meer gegeven kan worden!!!
  Alles draait om produktie en nog eens produktie,hoe eerder de patienten met ontslag gaan hoe beter dan kan de volgende er weer in .
  Ik ben het helemaal met Roberto eens!!!
  Geen tijd meer voor iets extra`s ,laat staan een praatje met d e patienten ,volgende patient aub

 9. Slaat nergens op….
  Ten eerste natuurlijk gaat de kwaliteit onder lijden ivm bezuinigen wat denk je ….dat ik ga voor 3 mannen tegelijk werken en krijg een miserabel salaris….
  Ten 2de alles draait voor de organisatie productie moet omhoog….maar clienten/patienten/bewoners misschien de 2de , 3de plaats…..vanwege ben je alleen met werkzaamheden die helemaal niets heeft te maken met boven genoemde doel….werken altijd tegen je principe….
  Ten derde….alleen maar managers die rond lopen en doen net als of dat hard werken……er is geen geld voor nieuwe collegas…..maar wel voor meubels en bijzaken wat heeft die mensen er aan…..sorry niet als die blink is goud…..
  Ik doe mijn werk met plezier maar klets niet over …..en ophouden met false hoop
  Dankje wel….je mag me zelf bellen …
  kunnen wij erover hebben
  Groetjes en sterkte aan die gene die het fabriek laat draaien voor jullie…..

 10. Genoeg zorgpersoneel, maar niveau te laag???
  Sinds de . door de regering voorgeschreven, drempelloze intake van studenten voor het MBO sector Zorg en Welzijn, krijgen wij, op het ROC, inderdaad te maken met een overdaad aan leerlingen die menen niveau 4 aan te kunnen. Tijdens de hoofdfase vallen zeer veel leerlingen af omdat ze niet kunnen voldoen aan de eisen die de school en de praktijk stellen aan niveau 4. Dus regering svp “back off!”, terug naar een gedegen intake-procedure. Om vooral studenten en ook werkbegeleiders niet meer teleur te stellen in de tijd/ energie en moeite die zij hebben gestoken in een “mission impossible”
  Praktijkinstrukteur op een ROC

 11. Wat een vreemd bericht.. genoeg verpleegkundige alleen tekort aan niveau 4.. ja dat zijn toch verpleegkundigen???
  Niveau 1,2 of 3 zijn geen verpleegkundigen.
  Dus de titel&inhoud van dit bericht klopt niet echt..
  En wat betreft tekorten op niveau 5? Ik denk dat we in de toekomst meer mensen nodig hebben die Hbo kunnen denken en doen… !

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.