Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychologen starten gratis steun voor collega’s in vitale beroepen

Een groep psychologen en coaches wil werkers in de vitale beroepen psychisch ondersteunen. Om hen te matchen is de site ‘We zijn er voor jou’ gestart.
telefooncel
Foto: Leo Roomets/Unsplash

‘We zijn er voor jou’ is een site waarop een team van psychologen en coaches belangeloos hun luisterend oor aanbiedt aan ‘onze helden in de vitale sector’, zoals de site het zelf omschrijft.

Getrainde luisteraars

Een van de oprichters is Manon van Gaal. Gewoonlijk is ze werkzaam in de evenementenbranche. Door de coronacrisis heeft zij nu tijd over. Samen met een vriendin die coach is, startte ze de site. ‘Door de coronacrisis komen mensen die in de vitale sector werken flink onder druk te staan. Tegelijkertijd zijn er getrainde luisteraars, zoals therapeuten en coaches,  die hun expertise en ervaring willen inzetten om een steentje bij te dragen. Deze mensen willen we graag bij elkaar brengen. Denk bijvoorbeeld aan een verpleegkundige die na een late dienst thuiskomt en de gebeurtenissen van de dag wil delen.’ Maar dat kan ook een ambtenaar zijn, of een rouwbegeleider.

Luisteraars

Het initiatief is sinds afgelopen vrijdag live. Sindsdien hebben 121 luisteraars zich aangemeld. ‘Het gaat om eerstelijns psychologen, psychiaters, coaches en een enkele gepensioneerde arts’, zegt Van Gaal. Zij geven aan hoeveel uur per week ze beschikbaar zijn. Dat is meestal in de avonduren, naast het reguliere werk.

Vitale werkers

De aanmeldingen van de vitale werkers lopen minder snel dan de luisteraars: 28 voornamelijk zorgverleners meldden zich tot nu toe aan. ‘Maar we hebben nog niet veel publiciteit gehad onder werkers in de vitale beroepen. Er is zeker vraag naar, dat hebben we van tevoren onderzocht. En wat we horen is dat veel zorgverleners nu nog draaien op adrenaline. Er komt echter een moment van bezinning. Zo’n telefonisch gesprek kan hen daarbij hopelijk steun geven, naast de debriefings die in veel ziekenhuizen zijn ingevoerd.’

Help de Helden

Deze week startte ook een ander initiatief, ‘Help de Helden’. Het is bedacht door twee psychologen uit Brabant.  Ze vragen collega’s uit de psychosociale sector in deze provincie om van één arts of verpleegkundige buddy te worden’, vertelt een van hen aan Omroep Brabant. Het idee is omarmd door de Brabantse ggd, die een telefoonlijn beschikbaar stelt. Professionals die zich willen opgeven als buddy kunnen een mail naar de ggd sturen, met vermelding van ‘Help de Helden’. Het mailadres is: kccback@ggdhvb.nl.

In Brabant verspreidde Help de Helden onderstaande poster in zorginstellingen. Er staan zelfhulptips op voor mensen die onder druk staan door de coronacrisis.

Meer psychische hulp

Er zijn nog meer plekken waar verpleegkundigen (gratis) psychische ondersteuning kunnen vinden:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.