Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grieptest op seh moet leiden tot betere doorstroming patiënten

Ziekenhuizen testen patiënten op hun spoedeisende hulp op griep met een sneltest. Daarmee hopen ze een griepgolf een stap voor te zijn.
grieptest
Naast een efficiëntere doorstroming bespaart de test kosten, omdat er minder patiënten worden opgenomen (Foto: Pixabay).

Dat meldt Zorgvisie.

Capaciteitsprobleem

De griep zorgde tijdens het vorige winterseizoen voor een capaciteitsprobleem in veel ziekenhuizen. Die hanteerden een tijdelijke opnamestop vanwege zieke medewerkers en een tekort aan bedden. Ziekenhuizen proberen te anticiperen op zo’n opnamestop met een influenza-test op de seh.

Sneltest

Met de sneltest is binnen twintig minuten duidelijk of er sprake is van griep. Op basis van de uitslag wordt de mate van ingrijpen bepaald. Moet de patiënt worden verplaatst vanwege besmettingsgevaar, en is het nodig dat het personeel een mondkapje draagt? Op die manier hopen ziekenhuizen op een betere doorstroming. Een grieppatiënt die de seh bezoekt, kan na de test gelijk terug naar huis of doorstromen naar een vvt-instelling. Eerder werd deze vaak ter observatie een nacht in het ziekenhuis gehouden. Naast een efficiëntere doorstroming bespaart de test daardoor kosten, omdat er minder patiënten worden opgenomen.

Griepafdeling

Een van de ziekenhuizen die de sneltest gebruikt is het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daar is een speciale griepafdeling aanwezig, waar patiënten met griep bij elkaar liggen, zodat ze andere patiënten niet kunnen besmetten. Er geldt een maximale opnameduur van vijf dagen. Na die tijd zijn patiënten niet meer besmettelijk en hoeven ze niet meer op een aparte afdeling te worden verpleegd. Ook hiermee bespaart het ziekenhuis kosten vanwege een kortere opnameduur.

Griepverpleegkundigen

De sneltest en de griepafdeling zijn niet de enige voorzorgsmaatregelen die ziekenhuizen treffen in afwachting van de komende griepgolf. Het St. Antonius Ziekenhuis leidt samen met vvt-instellingen uit de regio Utrecht speciale griepverpleegkundigen op. Door hun brede ervaring kunnen ze meeverhuizen met patiënten van ziekenhuis naar vvt-instelling. Daarmee zorgen ze voor een spreiding van het aantal verpleegkundigen bij piekdrukte en het leidt tot  een betere doorstroming.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.