Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Griep sneltest versoepelt doorstroming patiënten UMC Utrecht

Vorig jaar voerde UMC Utrecht een snelle diagnostische test voor luchtweginfecties in. Hierdoor duurt het 4 uur om te bepalen of iemand griep heeft en in isolatie moet. Dit verbetert de doorstroming van patiënten met griepverschijnselen in het ziekenhuis.
griep vaccinatie

Dat blijkt uit onderzoek van AIOS Laura Vos. Zij onderzocht het effect van respiratoire sneldiagnostiek bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Het percentage kwetsbare patiënten dat in isolatie moest worden verpleegd, bleek af te nemen van 56 naar 42 procent.

Hierdoor neemt het risico af dat de SEH tijdens een griepepidemie overbelast raakt. Daarnaast kunnen de patiënten waarbij de griep wordt vastgesteld, sneller en gerichter met virusremmers worden behandeld, zodat de gevolgen zoveel mogelijk beperkt kunnen worden.

Tijdens een griepepidemie treden door de sneltest minder snel capaciteitsproblemen op. Daarnaast kunnen grieppatiënten sneller en gerichter met antivirale medicatie worden behandeld.

Isolatieverpleging

Om verspreiding van een eventueel virus te voorkomen moet de patiënt geïsoleerd (in een eenpersoonskamer) worden verpleegd. Hierbij dragen zorgverleners handschoenen, schort, mondneusmasker en spatbril wanneer zij contact met zulke patiënten hebben. Door de sneltest kan bij patiënten snel worden bepaald of ze geïnfecteerd zijn met een luchtwegvirus waarvoor isolatie nodig is en blijven isolatiefaciliteiten in het ziekenhuis niet onnodig (lang) bezet.

Sneltest van 20 minuten

In december vorig jaar probeerden verschillende ziekenhuizen een sneltest van 20 minuten uit. Onder meer het Jeroen Bosch Ziekenhuis deed daar aan mee.

 

1 REACTIE

  1. Is het nu zo moeilijk om zelf een stukje te schrijven “Nursing”? Of misschien in je eigen woorden? Dit stukje is letterlijk geknipt en geplakt van deze website https://www.umcutrecht.nl/nl/Nieuws/Sneltest-griepdiagnose-van-40-naar-4-uuren
    En doet de “Nursing” nog aan bronvermelding?
    Daarnaast staat in de derde en vierde alinea haast precies hetzelfde, alleen in andere bewoordingen. Eindcijfer, wederom een dikke onvoldoende, slordig broddelwerk en enorm gemakzuchtig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.