Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Griepvirus overleeft op bankbiljet

Het griepvirus kan meer dan twee weken overleven op een bankbiljet. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Universitaire Ziekenhuizen van Genève.
Griepvirus overleeft op bankbiljet

Ze voerden hun onderzoek uit in opdracht van een Zwitserse bank.
De bank, waarvan de naam niet is bekend gemaakt, maakte zich zorgen over een eventuele pandemie door het uitwisselen van geld, zo schrijft de Zwitserse krant Le Temps woensdag. Enkel en alleen in Zwitserland veranderen elke dag 20 à 100 miljoen bankbiljetten van eigenaar.

Vermengd met slijm

De onderzoekers plaatsten diverse stammen van het griepvirus op oude bankbiljetten en bewaarden ze nadien op kamertemperatuur. Terwijl het virus in die omstandigheden normaal maar enkele uren overleeft, werd het hier wanneer het in grote concentraties aanwezig was, enkele dagen oud. Meer nog, wannneer het virus zich vermengde met menselijke secretie (slijm) kon het wel twee en een halve week overleven, schrijft Le Temps.

Relativeren

De Zwitserse wetenschappers gaan nu natrekken in welke mate de bankbiljetten het griepvirus echt kunnen verspreiden, maar relativeren het risico.’Tijdens een griepepidemie zijn het vooral virusdeeltjes in de lucht en de directe intermenselijke contacten die aan de basis liggen van de besmetting’, luidt het.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.