Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Half miljoen mondkapjes in aantocht uit Duitsland

Nederland krijgt vandaag een half miljoen mondkapjes binnen uit Duitsland. Dat meldt minister Bruno Bruins, aldus het ANP. Verpleegkundigen melden nu al schaarste.
Foto: Arno Massee

Duitsland maakt een uitzondering op het uitvoerverbod op mondkapjes dat het had ingesteld. Naast de half miljoen mondkapjes die vandaag moeten komen, worden er ook beademingsapparaten van defensie klaargemaakt voor gebruik. Het ministerie laat ook onderzoeken hoe er snel meer desinfecterende handgel geproduceerd kan worden. Chemiebedrijf DSM heeft aangeboden daarbij te helpen.

Signalen van tekorten

De mondkapjes zijn hard nodig want vanuit de praktijk komen signalen dat de tekorten niet ver weg zijn. ‘Wij horen bijvoorbeeld van leden dat er nog maar één verpleegkundige op een geïsoleerde patiënt staat, om zo beschermende middelen te sparen’, vertelde Michel van Erp, woordvoerder bij NU’91, aan Nursing. ‘Dat is ontzettend zwaar voor die verpleegkundige.’

Voor het laatste verpleegkundige corona-nieuws: check de Nursing liveblog.

Hele dienst met één masker

Ook bij Nursing komen reacties binnen van verpleegkundigen die al te maken hebben met tekorten. Verschillende verpleegkundigen meldden ons dat zij tegen de richtlijnen in mondkapjes nu de gehele dienst moeten gebruiken. ‘Dan kun je net zo goed geen masker gebruiken’, merkt een verpleegkundige op Facebook op. Van een lezer die op de OK werkt kregen we de volgende foto.

Stelende bezoekers

Meerdere verpleegkundigen laten op Facebook weten dat bezoekers handalcohol stelen. Annet: ‘Bij ons in het ziekenhuis kregen we de instructie om geen flessen voor bezoekers neer te zetten, die worden gejat. En om onze handen te wassen met zeep indien mogelijk.’ Isabel bevestigt dat: ‘Handalcohol en maskers moeten we wegstoppen, bezoekers nemen ze mee.’

Creatieve oplossingen

Naast de oplossingen waar het ministerie mee bezig is, doen ook zorginstellingen hun best. Esmeralda zegt op Facebook: ‘Bij ons verzamelen ze lege flessen handalcohol, zodat onze apotheek dit zelf kan maken en ons halfvolle flessen terug bezorgt.’ Andere verpleegkundigen melden dat mondkapjes ingezameld worden zodat die gesteriliseerd kunnen worden.

Monique werkt in de thuiszorg: ‘Wij moeten onze lege flesjes handalcohol vullen met handzeep en papieren handdoekjes meenemen voor als de cliënt dit niet heeft. Cliënten krijgen het verzoek om zeeppompjes en papieren handdoekjes aan te schaffen.’

Beroepsvereniging V&VN vraagt om tekorten en andere knelpunten bij hen te melden.

3 REACTIES

  1. Wellicht zouden bedrijven die maskers en andere beschermende materialen verkopen, zoals bijvoorbeeld bouwmarkten, die primair kunnen reserveren voor de medische sector. Als een soort maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hamsteren van dit soort producten door particulieren, of zelfs stelen van afdelingen, onder het mom van “Ikke, ikke en de rest kan stikken” is wel een bijzonder fenomeen…

  2. Lees alle reacties
  3. Las op fb de volgende, goede, vraag:” Even een financiële vraag: ik werk als POH in een huisartsenpraktijk, een vriendin van mij in de thuiszorg, zij had deze vraag:
    weet iemand hoe het zit met verzekering? Wij zitten in de vuurlinie.. ik heb bijv. een hooge eigen risico, maar moet volgens Thuiszorg protocol ergens als eerste naar binnen en het draaiboek Corona laten draaien. Als ik t.g.v. werk ziek wordt en opgenomen moet worden? Ben ik daarvoor vanuit mijn werkgever verzekerd? Gistermiddag laat nog aan noodplan ( als NLD Italië wordt..) gewerkt voor de cliënten, maar hier niet aan gedacht. Haar man (politieagent) attendeerde haar daarop, hij is verzekerd voor verwonding etc., maar hoe zit dat nu met ons?”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.