Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Handen wassen tegen de Mexicaanse griep

V&VN roept verpleegkundigen op een goede persoonlijke hygiëne te betrachten in verband met de Mexicaanse griep.
Handen wassen tegen de Mexicaanse griep

Voor verpleegkundigen die te maken krijgen met patiënten met de Mexicaanse griep is een goede persoonlijke hygiëne belangrijk, zegt de beroepsorganisatie. De Mexicaanse griep heeft zich verder verspreid in Europa, de Verenigde Staten en Latijns Amerika. Over de wereld zijn inmiddels meer dan duizend ziektegevallen gemeld.

Handen wassen belangrijker dan maskers
V&VN meldt verder dat handen wassen belangrijker is dan het dragen van maskers en mondkapjes. Het is wetenschappelijk niet bewezen dat de kans op het oplopen van de infectie kleiner is voor gezonde mensen die tijdens een pandemie maskers dragen.

Langzamer verloop epidemie
Er zijn wel aanwijzingen dat, als veel mensen maskers gebruiken, de epidemie iets langzamer verloopt. De effectiviteit van maskers is afhankelijk van de pasvorm en de mate en wijze van het gebruik. Bij alle maskers geldt dat hoe beter de pasvorm is, des te beter de bescherming is.

Vaak handen wassen
Goede persoonlijke hygiëne vermindert de kans op een besmetting zeker. Mensen die hun handen vaak wassen hebben minder kans op het oplopen van influenza.

Voorbereidingen pandemie
De voorbereidingen op een eventuele pandemie van de Mexicaanse griep is in Nederland vergevorderd. Er zijn 4,5 miljoen antivirale kuren beschikbaar om in te zetten bij een eventuele pandemie. Nederland werkt met nationale draaiboeken. Die zijn in 23 regio’s uitgewerkt door bureaus voor Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen samen met onder meer GGD’en, ziekenhuizen en huisartsen. De draaiboeken kun je hier downloaden.

» Lees ook de blog van verpleegkundige Sandra:
‘Mexicaanse griep in mijn ziekenhuis’

Door: redactie Nursing
V&VN / RIVM

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Handen desinfecteren is veel effectiever (30 sec) dan handen wassen. Vergeet het handen wassen, zeep droogt je handen uit en is minder effectief dan handalcohol (terugvettende bestandsdelen). Handen wassen doe je aleen bij zichtbare verontreiniging.

  3. Beste Sandra,
    Ook bij de Mexicaanse griep is het advies om regelmatig je handen te wassen met water en zeep en om zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan te raken. Handenwassen is belangrijk voordat je met patiènten werkt, voor het eten èn na het hoesten, niezen of snuiten. Droog je handen met een stuk keukenrol of een schoon papieren handdoekje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.