Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

‘Hbo-v moet rekenzwakke leerling weigeren’

Een aankomend student die niet goed is in rekenen heeft niets te zoeken bij een ‘rekenrijke’ opleiding zoals hbo-verpleegkunde. Dat stelt de Vereniging Hogescholen in een brief aan de kamercommissie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
'Hbo-v moet rekenzwakke leerling weigeren'

Vanaf volgend jaar moet iedere scholier van het voortgezet onderwijs en mbo verplicht een rekentoets halen om een opleiding aan het hbo te mogen volgen. Een goede zaak stelt de Vereniging Hogescholen. ‘Er is echter een weg hier omheen, en die weg kan niet rekenen op steun van de vereniging,’ schrijft de vereniging van hogescholen (lees de brief onderaan dit artikel). ‘Rekenzwakke leerlingen kunnen een aparte ER-toets maken, waarbij een lager rekenniveau is vereist dan op de normale rekentoets. Deze toets is bedoeld voor scholieren met ernstige reken- en wiskundeproblemen. Haalt een scholier deze toets, dan krijgt deze alsnog zijn of haar diploma en toegang tot iedere hbo-opleiding, behalve de pabo.’

‘Ook een rekenzwakke student kan een uitstekende verpleegkundige worden’, zegt Caroline van Mierlo van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV). Lees het interview hier>>>

Verpleegkunde

De Vereniging van Hogescholen stelt voor om méér opleidingen ontoegankelijk te maken voor deze rekenzwakke scholieren: de opleiding verpleegkunde bijvoorbeeld. Het is volgens de vereniging in hun eigen belang als scholieren toegang tot deze opleidingen wordt geweigerd: ‘U kunt zich indenken dat het voor leerlingen met ernstige reken- en wiskundeproblemen niet verstandig is om te kiezen voor een opleiding (en later beroep) waarvoor een goede rekenvaardigheid op bijna dagelijkse basis van studenten wordt gevraagd.’

Onderzoek

Samen met de VSNU en de MBO Raad onderzoekt de Vereniging Hogescholen of het mogelijk is om voor meer opleidingen net als voor de pabo vooropleidingseisen in te stellen, met betrekking tot de rekentoets.

Heb je de Nursing Calculator al? Dé app voor verpleegkundig rekenen op je smartphone. Meer info>>>

Wat vind jij? Hoort een rekenzwakke leerling thuis op de hbo-v, of niet? Stem op de poll12 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben het hier absoluut niet mee eens. Ik vind het belang van rekenen in de zorg zwaar overschat. Zo maak ik elk jaar een verplichte rekentoets op mijn werk. Ik moet dan bijvoorbeeld oplossingen berekenen. In mijn hele (lange) carrière heb ik dat nog nooit in de praktijk hoeven doen. In de praktijk wordt er sowieso weinig gerekend. De meeste medicijnen worden toegediend volgens protocol waarin de berekeningen al zijn verwerkt. Er hoeft weinig gerekend te worden. En wat er berekend moet worden wordt altijd dubbel gecontroleerd. In de toekomst zal alleen maar minder gerekend worden omdat medicijnen vaker kant en klaar aangeleverd worden door de apotheek. Dit verhoogt natuurlijk de patiëntveiligheid. Het lijkt mij eerder nuttig om wat te doen aan de taalvaardigheid van verpleegkundigen. In rapportages staan vaak schrijnende taalfouten en in onze samenleving is het toch echt wel heel handig als je kennis van de Engelse taal op pijl is.

 3. Ik vind het persoonlijk nogal ver gaan, werk zelf in ziekenhuis, er wordt nauwelijks gerekend, bijna alles wordt door ziekenhuisapotheek klaargemaakt, moet er onverhoopt toch eens gerekend worden dan doe je dit samen met een collega. Waar niemand zich druk over schijnt te maken zijn de hinderlijke spel en grammatica fouten die opduiken in rapportages en overdrachten e.d. Wellicht dat daar wat meer aandacht naar uit kan gaan, in welke opleiding dan ook.

 4. Ongelofelijk! En dan potentieel goeie verpleegkundige de deur wijzen, enkel omdat rekenen niet hun sterkste kant is?
  Dan pak je er toch een rekenmachine bij en/of laat je je berekening narekenen door een collega? En er zijn inmiddels special verpleegkundige rekenapps ontwikkeld. Genoeg mogelijkheden om eventuele rekenmoeilijkheden op te vangen.

 5. Ik werk in de GGZ en volgens mij zijn andere vaardigheden daar belangrijker. Beetje kort door de bocht…lastige berekeningen doe je met zijn tweeën toch?
  Zolang je maar kan rekenen is het goed, verbale vaardigheden etc. praten we niet over. Dat gevoel krijg ik een beetje…
  Daarbij hebben erg veel mensen moeite met rekenen. Mensen met zeer goede kwaliteiten. Ik betwijfel of men het rekenen altijd weet op te krikken.

 6. Ach ja en zo tobt het vak voort, ook al kan je perfect rekenen kun je rekenfouten maken, dus ontwikkel iets stressproof.
  Schema’s lees ik hierboven, lijkt me prima.
  En inderdaad hierboven te lezen, als je goed bent in beta vakken kies je vaak niet voor een zorgend beroep.
  maar bovenal ontwikkel iets waardoor je in ieder geval geen rekenfouten kunt maken. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn.

 7. Gaat het ministerie ook alle dokters die niet kunnen rekenen wegsturen?
  Weer erg kort door de bocht. Verpleegkundigen zijn in de gelegenheid gebruik te maken van diverse tools, zoals eerder genoemde medicatieschema’s. Daarnaast worden berekeningen altijd met twee gedaan (controleerbaar). En anders vraag je een collega je te helpen, juist ook in acute situaties. Benoemen en herhalen van medicatieopdrachten en medicatietoedieningen is een vereiste in stress situaties.

 8. Ook al kan een vpk goed rekenen, alle te geven medicatie die moet worden opgelost en bijv. iv wordt gegeven moet je kunnen doen aan de hand van goede schema’s. Ga er maar van uit dat als iemand die ook goed kan rekenen in een stress situatie toch fouten maakt. Ik maakte vroeger schema’s voor de medicatie die bij ons op de afdeling gegeven werd.
  En wel zo dat je eigenlijk geen fout KON maken. Ik vond dat trouwens ook erg leuk om te doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.