Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Hbo-v student wil alleen onder bepaalde voorwaarden in ouderenzorg werken

Studenten van de hbo-opleiding verpleegkunde willen alleen in de intramurale ouderenzorg werken als het werk op hun niveau is en er betere stageplekken zijn.
Ruim de helft van de ondervraagde studenten kregen tijdens de stage geen goed beeld van het werk van de hbo-opgeleide verpleegkundige in het verpleeghuis. Foto: AdobeStock

Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Werken in de ouderenzorg heeft op dit moment een slecht imago bij hbo-opgeleide verpleegkundigen. Verpleegkundigen die al in de zorg werken blijken het lastigst te interesseren voor een overstap naar de intramurale ouderenzorg. Slechts 15 procent van de hbo-opgeleide verpleegkundigen die nu elders werken heeft een positief beeld van deze sector. Ruim de helft vindt werken in deze sector onaantrekkelijk. Onder meer de personele bezetting en het salaris zijn voor hbo-opgeleide verpleegkundigen redenen niet voor de intramurale ouderenzorg te kiezen.

Geef hbo-verpleegkundige een coachende rol in verpleeghuis, dan wordt werken in de ouderenzorg aantrekkelijker voor verpleegkundigen. Zo luidt de conclusie van promotieonderzoek van Ramona Backhaus. Lees meer >>

Studenten verpleegkunde staan positiever tegenover de intramurale ouderenzorg dan de hbo-verpleegkundigen die al aan het werk zijn. Ruim 40 procent heeft een positief beeld van de sector. Drie op de tien ondervraagde hbo-v studenten denken erover om na het afstuderen in de intramurale ouderenzorg te gaan werken. Wel vindt ruim de helft van de ondervraagde hbo-v studenten dat zij tijdens de stage geen goed beeld kregen van het werk van de hbo-opgeleide verpleegkundige in de intramurale ouderenzorg. Ook de verpleegkundigen die al in de intramurale ouderenzorg werken geven aan dat de kwaliteit van de stageplaatsen verbetering behoeft. Slechts 39 procent vindt dat hun organisatie kwalitatief goede stageplaatsen voor hbo-v studenten heeft.

Veel Nederlandse verpleegkundigen hebben aan het begin van hun carrière te weinig kennis over de specifieke problemen van oudere patiënten. Lees meer >>

Zowel de studenten als de verpleegkundigen benadrukken dat het belangrijk is om de hbo-verpleegkundige inhoudelijk aantrekkelijk werk te bieden. Een duidelijke functieomschrijving en andere hbo- verpleegkundigen in de organisatie om mee te overleggen helpen daarbij, constateren de onderzoekers. Studenten benadrukken daarnaast het belang van goede arbeidsomstandigheden en een team dat openstaat voor toevoeging van een hbo-opgeleide verpleegkundige.

Ouderenzorg saai? Integendeel, vinden deze vijf studenten hbo-v van de Saxion Hogeschool in Enschede. Zij kozen voor de differentiatie hbo-Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (HBO-VGG). Lees meer >>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Volgens mij zijn er twee kanten van deze medaille. Heb je als hbo’er zelf lef genoeg om aan te kaarten, te innoveren en te coachen? Dan kom je een heel eind, als je team en organisatie een beetje meegaand zijn. Dat hoort ook bij je vak.
    Aan de andere kant begin ik steeds meer te denken dat dat geen taak is voor pas afgestudeerde verpleegkundigen. (en dat geldt ook voor het begeleiden van studenten!)
    Benner’s theorie van novice tot expert geeft m.i. niet onterecht aan dat het worden van een echt competente verpleegkundige de nodige jaren kost.
    Daar ligt volgens mij een rol voor werkgevers door bijv. een junior / senior structuur te hanteren en senior verpleegkundigen veel meer te betrekken in het ontwikkelen van kwaliteit en beleid en het opleiden van studenten. En ja, daar moet voor betaald worden. Maar mijn schrikbeeld van de doorgewinterde, kwalitatief fantastische verpleegkundige die uren verspild aan het maken van roosters is niet van realiteit gespeend… Dát kost ook heel veel, waarbij de gemaakte uren de minste post zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.