Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Helft verpleegkundigen overweegt te stoppen wegens werkdruk

Eén op de twee verpleegkundigen overweegt wel eens te stoppen met haar werk vanwege de hoge werkdruk. Dat blijkt uit een peiling van beroepsvereniging V&VN onder ruim 750 verpleegkundigen en verzorgenden.
AM_20160830_2162.jpg
Verpleegkundigen draaien vaak extra diensten om gaten in het rooster op te vullen. - Foto: Arno Massee

Negen op de tien verpleegkundigen ervaart stress in hun werk door te hoge werkdruk. Acht op de tien zegt ook in het privéleven last te hebben van stress door de werkdruk.  

Structurele problemen

Volgens de respondenten wordt de werkdruk veroorzaakt door structurele personeelstekorten. 82% zegt dat hun organisatie een personeelstekort heeft, en 86% daarvan bestempelt dit als een structureel probleem. Vacatures staan vaak lang open, in driekwart van de gevallen zelfs meer dan een half jaar.

Eind vorig jaar bleek al dat de helft van de verpleegkundigen in algemene ziekenhuizen wel eens overweegt een baan buiten de zorg te zoeken. Lees meer >>

Veel teams lossen de personeelstekorten intern op, maar dit is zorgelijk volgens directeur van V&VN Sonja Kersten. ‘Verpleegkundigen zijn enorm loyaal en gemotiveerd; ze zullen hun patiënten en bewoners nooit in de steek laten’,  zegt Kersten op de website van V&VN. ‘Maar als de druk teveel stijgt, worden mensen ziek en moeten ze gedwongen afhaken.’ Meer dan de helft van de respondenten geeft in de peiling aan dat ze maandelijks of zelfs wekelijks extra diensten draaien omdat het rooster anders niet sluitend is.

Werkgever helpt niet

Op de vraag of ze begeleiding van de werkgever krijgen om de werkdruk te verlagen, antwoordt maar liefst 72% van niet. Onder de verpleegkundigen die maandelijks of wekelijks extra diensten draaien, is dat percentage zelfs nog wat hoger: 75%.

Nursing werkte onlangs mee aan het Groot Nationaal Verpleegkundigen Onderzoek naar de arbeidsomstandigheden en drijfveren van verpleegkundigen in Nederland. De resultaten lees je in het zomernummer van Nursing!

Over de peiling

Ruim 750 mensen vulden de vragenlijst in. 70% daarvan is verpleegkundige, 21% verzorgende en 9% verpleegkundig specialist. Het grootste deel werkt in de thuiszorg (37%). Daarna komt het ziekenhuis (22%) en het verpleeghuis (17%). De rest werkt bijvoorbeeld in de GGZ, de revalidatiezorg of de huisartsenpraktijk. Alle resultaten van de peiling vind je hier

Hoe houd je jezelf staande in de zorg? Kom naar het congres Zorgprofessional in Balans op 23 juni! 

7 REACTIES

 1. Was dat maar zo makkelijk, ik had een leidinggevende en daar gold alles voor de baas , ze ging over lijken , ik ben gestopt na 23 jaar, het kon wel weer , niet meer vol te houden , collega's klagen nog steeds , maar alles moet kunnen , personeel tekort ! Management uitdunnen dat scheelt veel geld , kan er wat meer voor het personeel aan bed . Ik kots ervan , werkte graag nu zo blij om eruit te zijn , rust in mijn lijf !

 2. Lees alle reacties
 3. Wat ik een persoonlijk een probleem vind, is het feit dat je geen vaste diensten meer kunt krijgen. Ze hebben het alleen maar over flexibel zijn. Er zijn genoeg collega's die vast in de ochtend of avond of nachten willen werken. Zal qua stress ook een vooruitgang zijn en dan denk ik vooral aan jonge moeders. Helaas werkt de werkgever hier niet aan mee. Het is juist fijn om je werktijden aan je gezinssituatie te koppelen. Je bent door de wisseldiensten maar beperkt in je sociaal leven. Zo heb ik ook gewerkt in de thuiszorg, wat het hier zwaar maakt is de gesplitste diensten. Je werkt telkens tijdens de pieken.
  Ik denk zelf als er meer naar de wensen van het personeel wordt geluisterd en daar ook daadwerkelijk wat mee doet dit al een hoop scheelt en het werken in de zorg een stuk aantrekkelijk maakt. Dit zal je dan ook merken aan de aantal sollicitaties, denk ik. Hetzelfde met het bieden van een vast contract, zeker de jongere collega's die nog een heel leven moeten opbouwen.

 4. Hoge werkdruk in het ziekenhuis/ verpleeghuis………….het is allemaal al zo lang herkenbaar.
  Burn-out hier, burn out daar.
  Wij verpleegkundigen gaan maar door. Maar eens is de batterij op en is dat je werk waard?
  Nee, wat mij betreft.
  Hoge werkdruk………….de laatste 5 jaar?………nou wat mij betreft: tel er nog maar minimaal 7 jaar bij.
  Misschien zouden de dames/ heren met topinkomens aan een kwaliteitsplan kunnen werken zodat de verpleegkundige praktijk weer een beetje lekker draait.
  Mijn tip voor V&V: bewaak je grenzen.
  Probeer signalen van overbelasting te herkennen en benoem ze? Doe vooral ook iets met deze signalen. Praat erover met je leidinggevende. Zoek evt. een werkcoach. Het kost misschien wat, maar je krijgt er ook iets voor terug (jezelf).
  10 Jaar geleden heb ik zelf in een ziekenhuis meerdere malen benoemd dat de werkdruk te hoog was. Het was een heel vies woord waar de leiding niks van wilde weten.
  Gevolg: veel personeel liep weg (ik ook uiteindelijk). Ik voelde me uitgekotst.
  We zijn inmiddels vele jaren verder en nog steeds is dit probleem niet opgelost.
  De inspectie voor gezondheidszorg en de arbeids-inspectie hebben al die tijd lekker liggen slapen.
  Hebben zij in positieve zin iets voor ons gedaan?
  Dhr. van Rijn: hoe lang gaat dit nog door?
  We hadden het toch over gezondheidszorg?! Wil de gezondheidszorg goed draaien dan hebt u ons echt wel nodig hoor voor nu en de toekomst.

 5. Werk als invalkracht.
  Dit bevalt mij prima.
  Door het vaste personeel worden veel overuren gedraaid.
  doordat de werkdruk hoog is. Dan krijg je ziekteverzuim. Te weinig personeel? En zo is het cirkeltje weer rond.
  Zie in verpleeg en verzorgingshuizen veel 40+ers, en weinig jongeren.
  Waar is het geld voor op de werkvloer gebleven.
  Aan allerlei tussengraai baantjes die handen vol geld kosten is mijn mening.
  Werk bijna 45 jaar in de zorg, zou ik nog moeten kiezen, als 18 jarige, dan voor mij niet meer de zorg in.

 6. Ik begrijp de overweging om te willen stoppen heel goed. Maar om je inkomen op het spel te zetten is niet heel verstandig. Je kunt het heel goed binnen je organisatie aan de orde stellen door er over te praten. Iedereen is zich er van bewust dat het welbevinden van verpleegkundigen en verzorgenden cruciaal is voor een goede en verantwoorde zorgverlening. Hierbij een stappenplan:
  1) praat erover binnen je team en met je leidinggevende.
  2) geef een signaal af aan de afdeling HR / betrek de ondernemingsraad
  3) bespreek je ervaringen met de vertrouwenspersoon
  4) geeft dit alles geen perspectief: signaleer de IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg) of de Inspectie SZW (arbeidsinspectie).
  Tip voor V&VN: signaleren is mooi, maar meedenken aan de oplossing nog beter.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.