Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulp voor patiënt te laat door falende pieper

Gespecialiseerde hulp voor een in levensgevaar verkerende patiënt in MC Slotervaart liet afgelopen zomer twaalf minuten op zich wachten, omdat een pieper haperde. De patiënt heeft het niet gered.
Foto: ANP

Dat meldt Het Parool, die in het bezit is van een brief van de calamiteitencommissie aan de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Daarin staat dat ‘al langere tijd een zeer onveilige situatie [bestaat] door het niet functioneren van het piepersysteem, terwijl (…) geen passende veiligheidsmaatregelen worden genomen’. De commissie noemt dat ‘uitermate zorgwekkend’. De brief bevat twee voorbeelden van falende piepers in de dagen na het sterfgeval. Een keer weigerde de pieper van de assistent chirurgie, ‘waardoor het hem veel moeite en tijd heeft gekost te achterhalen waar de oproep vandaan kwam. Gelukkig bleek het deze keer loos alarm’. Later gebeurde precies hetzelfde met de reanimatiepieper van de reanimatiecoördinator.

Onderzoek loopt nog

Onderzoek van de calamiteitencommissie heeft inmiddels uitgewezen dat de eerdergenoemde patiënt het hoogstwaarschijnlijk ook niet had gered als de kar eerder was gearriveerd. Toch was het fout dat deze zo lang op zich liet wachten, erkent de woordvoerder van het ziekenhuis aan Het Parool. Volgens de woordvoerder waren bij de man wiens toestand snel verslechterende al diverse gespecialiseerde hulpverleners aan de slag toen de kar erbij werd geroepen. Hoewel het ziekenhuis eind oktober failliet ging, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de melding van de calamiteit nog in onderzoek, zo meldt de krant.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.