Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Iets meer verpleegkundigen nemen griepprik vanwege verwachte griepgolf

Vandaag is het Nationale Griepprikdag. Een kleine groep verpleegkundigen die zich normaal niet laat vaccineren tegen influenza, doet dat dit jaar wel omdat er een extra heftige griepgolf wordt verwacht. Dat blijkt uit een poll op Nursing.nl.
Hand met handschoen houdt spuit met influenzavaccin vast
Foto: ANP

Verpleegkundigen die de Nursing-poll invulden zijn sterk verdeeld over de griepprik: 51% (1022 respondenten) zegt ‘m wel te nemen, 49% (997 respondenten) haalt ‘m niet. Vorig jaar lag die verdeling iets anders: 41% gaf toen aan zich te laten vaccineren, tegenover 59% die dat niet wilde.

Vaste en nieuwe klanten

De meerderheid van de verpleegkundigen die dit jaar de prik halen (80%), deed dit afgelopen jaren ook al. Naast deze ‘vaste klanten’ zijn er de verpleegkundigen die zich normaal niet willen laten vaccineren, maar dit jaar wel (20% van de vaccinatiegroep). Het merendeel van hen doet dit omdat dit jaar een sterkere griepgolf wordt verwacht.

Ieder jaar laait de discussie ‘griepvaccinatie ja of nee’ weer op. Er zijn onder verpleegkundigen felle voor- en tegenstanders. Lees hier meer over in het artikel: ‘De griepprik, waarom zou je hem halen, en waarom niet?’

Extra heftige griepgolf

De reden dat er dit jaar een extra heftige griepgolf wordt verwacht, is dat we afgelopen winter weinig immuniteit hebben opgebouwd. Vanwege de anti-coronamaatregelen bleef de griepgolf vorig jaar namelijk uit. Dat stelt het Nationale Influenza Centrum (NIC).

Eventueel anti-griepmaatregelen

De griepprik is dit jaar extra belangrijk om de zorg te ontlasten, stelt demissionair staatssecretaris Blokhuis in het NOS Radio 1 Journaal. Als er inderdaad een heftige griepgolf komt en de ziekenhuizen te veel worden belast, dan kunnen er maatregelen volgen die vergelijkbaar zijn met de coronamaatregelen. Dat zei hoogleraar virologie en OMT-lid Menno de Jong tegen EenVandaag.

Helft wil geen vaccinatie

Van de bijna 1000 respondenten die dit jaar geen griepprik halen, haalt de overgrote meerderheid (95%) ‘m sowieso niet. De rest (5%) haalt de griepprik normaal wel, maar dit jaar niet. Naar de reden hiervoor is niet gevraagd in de poll.

De poll

Iets meer dan 2000 respondenten vulden de poll op Nursing.nl in. De oproep om mee te doen werd verspreid via Nursings Facebook, Instagram, Twitter en digitale nieuwsbrief.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.