Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ gebruikt mystery guests in de ouderenzorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zet mystery guests in om nog meer toezicht te kunnen houden.

Dit omdat de inspectie zelf niet op deze wijze kan optreden. De mystery guest gaat langs bij een organisatie die door de inspectie extra wordt gevolgd of waar de inspectie al een tijd niet is geweest. Tijdens de bezoeken wordt op een informele wijze gesproken met verzorgenden, bewoners en hun familie. 

 

Bejegening
De inspectie ziet de inzet van mystery guests als een waardevolle aanvulling om informatie  te verzamelen over een zorgaanbieder. Deze informatie betreft vooral de ‘zachte’ kant van de zorg, zoals bejegening, huiselijkheid en een prettige woonomgeving. De inspectie zal dit samen met andere informatie gebruiken om te kijken of een bezochte zorginstelling in aanmerking komt voor een toezichtbezoek.

 

Onaangekondigde bezoeken
In het regeerakkoord spreekt het kabinet het voornemen uit om het toezicht op de zorg  te versterken en vraagt de inspectie om daarvoor  mystery guests te gebruiken. De inspectie investeert daarnaast ook in andere toezichtmethoden die hetzelfde effect hebben. Zo brengt de inspectie  steeds vaker onaangekondigd een bezoek om zo een nog beter beeld te krijgen van de dagelijkse zorgpraktijk. In de aangekondigde bezoeken brengen we vaker onverwachte wendingen aan en zijn er de korte onaangekondigde flitsbezoeken.

 

Eerder dit jaar stelde PVV’er Fleur Agema voor om mystery guests in te zetten. Dit werd Kamerbreed gesteund tijdens een debat.

 

Bron: IGZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.