Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In België 130% loon bij gebroken diensten in de wijk

Verpleegkundigen in de Vlaamse wijkverpleging krijgen extra betaald als ze een gebroken dienst moeten draaien. Bedacht door de vakbonden om de diensten zo duur te maken dat werkgevers ze niet inplannen.
1picscout036180206.jpg

Belgische thuisverpleegkundigen in loondienst krijgen bij gebroken diensten 130 procent van hun uurloon. ‘Het geldt voor alle uren die ze die dag werken’, legt Rik De Jaegher, sectorverantwoordelijke vakbond LBC (Landelijke Bedienden Centrale) uit. ‘Er moet wel minimaal vier uur tussen de twee diensten zitten, wil de regeling gelden´.

Gebroken diensten voorkomen

De Jaegher legt uit dat de vakbonden met deze regeling de werkgevers willen dwingen om zo min mogelijk gebroken diensten in te plannen. ‘Onderbroken diensten zijn niet goed voor de privé-werkbalans van werknemers, tenzij ze er zelf voor kiezen. Voor werkgevers wordt de extra verloning zo duur dat ze de onderbroken diensten zo veel mogelijk zullen vermijden.’

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wijkverpleging en kom naar Nursings Grote Thuiszorgdag. Op 27 juni 2017 in Ede ben je meer dan welkom. 

Nog hogere beloning

Overigens heeft de 130 procentsregeling op een groot deel van de thuisverpleegkundigen geen effect. Naar inschatting van De Jaegher werkt circa 70 procent van de thuisverpleegkundigen in loondienst parttime. ‘Zij werken tussen de 20 en 24 uur, vooral in de ochtend, en worden in principe niet opgeroepen voor een tweede dienst op een dag.’ Desalniettemin is de vakbond weer met de regering en werkgevers in onderhandeling met als inzet een nog hogere verloning voor gebroken diensten.

Nederland

In ons land geldt dit niet. Wel spraken vakbonden en werkgeversorganisaties in de cao vvt 2014-2016 af dat zorgverleners meer zeggenschap moesten krijgen over hun werktijden. Ze noemden het ‘De Kanteling van Werktijden’. Daarbij leggen zorginstellingen afspraken over werktijden binnen hun organisatie vast in een ‘Kader Werktijden’. Zoals het recht hebben op een vaste vrije dag en een vaste werkdag per week, en minimaal twee uur achter elkaar per dag werken De afspraken komen tot stand door overleg tussen de directie en de ondernemingsraad. De laatste legt de voorstellen voor aan alle werknemers, die erover stemmen. Het Kader is een aanvulling op de arbeidstijdenwet en de regelgeving in de cao.

In Nursing juni wordt aandacht besteed aan gebroken diensten in de wijkverpleging. Neem ook een abonnement op Nursing, elf keer per jaar inhoud en nieuws op je deurmat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.