Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Injectienaalden Terumo mogen weer gebruikt worden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft haar advies om twee typen injectienaalden van het merk Terumo voorlopig niet te gebruiken ingetrokken.
Injectienaalden Terumo mogen weer gebruikt worden

Dat besluit is genomen op basis van onderzoek door het RIVM. In minder dan 1 procent van de onderzochte injectienaalden van Terumo is lijm gevonden. Eind maart werd bekend dat de naalden lijm zouden bevatten. Dit leidde ertoe dat de naalden van Terumo voorlopig niet meer gebruikt mochten worden. Tegelijkertijd gaf de inspectie het RIVM de opdracht te onderzoeken of er inderdaad gezondheidsrisico’s zijn bij het gebruik van deze naalden.


Onderzoek

Het RIVM heeft tot nu toe ruim 5000 naalden onderzocht, zowel van Terumo als van andere fabrikanten. In het onderzoek zijn behalve lijm ook plasticdeeltjes aangetroffen in de naalden van verschillende fabrikanten. Er wordt nu onderzocht wat de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn. De risicobeoordeling richt zich in eerste instantie op de lijmresten. Het RIVM hoopt deze risicobeoordeling binnen twee weken klaar te hebben. In naalden die de klokkenluider heeft aangedragen, zijn overigens geen lijmresten gevonden. Gezien de uitkomsten van de eerste fase van het onderzoek, is er geen reden meer om uit voorzorg de twee typen naalden van Terumo niet te gebruiken.

‘Prikken met veilige naalden: het went!’

Een nieuwe Europese richtlijn verplicht sinds twee jaar het gebruik van veilige prikmaterialen in de zorg. Toch worden ze lang overal nog niet gebruikt. Hoe zit dat bij jou?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.