Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet zorg en dwang: inspectie ziet diverse obstakels voor zorgvuldige uitvoering

Met knelpunten als onvoldoende (externe) deskundigheid beschikbaar en meer regeldruk hebben zorgverleners nog steeds te maken bij het volgen van de Wet zorg en dwang. De coronacrisis maakt het uitvoeren van de wet nog complexer. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Deur kamer op kier met sleutel erin
Is altijd sprake van onvrijwillige zorg als een verpleegkundige deuren op slot doet om te voorkomen dat de cliënt met dementie gaat dwalen? Scholing over de Wet zorg en dwang moet meer op gang komen, concludeert de inspectie. Foto pexels.com

De benodigde extra inzet bij zorgverleners is er wel, maar toch duurt belangrijke zaken regelen rondom de Wet zorg en dwang te lang, schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De conclusies in haar nieuwste rapport zijn gebaseerd op toezicht in de periode april – september 2020.*

In dit artikel typische Wet zorg en dwang-begrippen zoals ‘stappenplan’ en ‘cliëntvertrouwenspersoon’. Eerst bijlezen over de wet en de rol van de verpleegkundige? Lees dan dit artikel met antwoorden op veelgestelde vragen over de Wet zorg en dwang.

In het rapport heeft de IGJ ook haar bevindingen rondom de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) gepubliceerd. Deze wet regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg vanwege een psychische aandoening.

Beschikbaarheid deskundige zorgverleners

De externe deskundigen vinden die het stappenplan in de Wzd vraagt lukt nog niet alle zorgverleners even goed, schrijft de IGJ. Ook zijn bijvoorbeeld artsen veelal wel geschoold in de wet, maar andere zorgverleners zoals verpleegkundigen nog niet. Sommige zorgorganisaties willen personeel opnieuw scholen. De kennis over onvrijwillige zorg is volgens hen weggezakt.

Impact corona

Dat personeel nog niet geschoold is komt ook door de coronacrisis. Die heeft meer impact op het toepassen van de Wzd: multidisciplinaire overleggen konden niet doorgaan en benodigde updates van het elektronisch cliëntendossier zijn uitgesteld.

Cliëntvertrouwenspersonen

Ook konden mede door beperkende maatregelen cliëntvertrouwenspersonen hun nieuwe rol onvoldoende uitleggen. Soms spraken zij wel met raden van bestuur, maar nog maar zelden met cliënten en familie.

Onvoldoende crisisbedden

Begin dit jaar schreef verpleegkundige en casemanager dementie Mariella Stamato een brief naar minister De Jonge met een noodkreet over gedwongen opnames. Zij moet soms een rechterlijke machtiging aanvragen, voor als een cliënt gedwongen moet worden opgenomen. Stamato schreef dat de beoordeling van zo’n rechterlijke machtiging heel moeizaam verloopt, nu de ggz dit sinds de invoering van de nieuwe wetten niet meer doet.

Maar ook het vinden van een plek waar zo’n cliënt kan worden opgenomen is voor de vvt een probleem, aldus de inspectie. Er zijn namelijk te weinig crisisbedden. Een verpleegkundige die op basis van de Wet zorg en dwang een cliënt gedwongen moet laten opnemen kan daarvoor vaak niet terecht bij een ggz-instelling.

Advies inspectie

Meer regionale samenwerking en in zorgorganisaties meer kennis delen over beide wetten zijn enkele aanbevelingen van de inspectie. Ook moeten cliëntvertrouwenspersonen een sterkere positie krijgen, en moet het ministerie van VWS duidelijker maken waar cliënten terechtkunnen met klachten over beperkende coronamaatregelen.

Proeftuinen in thuiszorg

Branchevereniging voor vvt ActiZ herkent de zorgen van de inspectie. Het toepassen van onvrijwillige zorg thuis is bovendien nog altijd niet goed geregeld, benadrukt ActiZ. Samen met leden start ActiZ komend jaar met proeftuinen om duidelijker te krijgen hoe onvrijwillige zorg thuis voor kwetsbare ouderen veilig en verantwoord uit te voeren.

‘Het stappenplan dat in de Wet Zorg en Dwang gevolgd moet worden, vereist een multidisciplinaire aanpak, waar de zorg thuis veelal door of de wijkverpleging of huisarts georganiseerd wordt en samenwerking niet financieel wordt ondersteund. Ook is het belangrijk dat gekeken wordt of de regeldruk die de WZD nu met zich meebrengt verminderd kan worden’, schrijft ActiZ.

*De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bracht in het kader van de Wet zorg en dwang van april tot september 2020 alleen bezoeken aan de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Daarom kan de IGJ geen conclusies trekken over het toepassen van de wet in de thuiszorg. Wel merkt de inspectie op dat zorgorganisaties in de vvt aangeven dat implementatie intramuraal momenteel de eerste prioriteit heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.