Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Johan Lambregts: ‘Waarom niet gewoon hbo-verpleegkundige?’

V&VN-adviseert te kiezen voor de naam 'regieverpleegkundige'. Johan Lambregts snapt niet waarom de simpeler oplossing van mbo- en hbo-verpleegkundige terzijde is geschoven.
verpleegkundigen
foto: Arno Massee

In het advies dat beroepsvereniging V&VN opstelde naar aanleiding van de internetconsultatie van het ministerie van VWS over het wetsvoorstel BIG ll komt zij tot de slotsom dat er geen andere optie is dan ‘regieverpleegkundige’ voor de hbo-verpleegkundige. De meeste verpleegkundigen spraken zich in de internetconsultatie overwegend tegen deze naam uit. Maar omdat de V&VN dat dat er geen beter alternatief is gevonden, niet wil dat het proces vertraging oploopt en helderheid in de onderscheiden beroepen wenst, kan de V&VN zich toch vinden in ‘regieverpleegkundige’.

Veel verpleegkundigen maakten gebruik van hun inspraakrecht tijdens de internetconsultatie over de wet BIG II. Lees hier verder>>.

VWS

Een woordvoerder van het ministerie van VWS zegt de reactie van V&VN mee te nemen in haar overwegingen, maar laat weten dat de titelnaam daarmee nog geenszins vaststaat. Ambtenaren gaan de reacties van de internetconsultatie dit voorjaar bestuderen en onderzoeken op haalbaarheid. De woordvoerder geeft wel al aan dat ‘bachelor’ of de afkorting ‘BN’ niet wenselijk is, omdat het een beschermde beroepstitel. Tegen ‘hbo-verpleegkundige’ zijn op voorhand geen bezwaren.

Het totaaladvies dat V&VN opstelde naar aanleiding van de internetconsultatie gaat ook over de herregistratie en de overgangsregeling. Zo verlangt V&VN duidelijkheid over met welke verpleegkundige vervolgopleidingen je opgenomen kunt worden in het hbo-BIG-register. Lees het hele advies hier>>.

Simpeler

Johan Lambregts, projectleider van de stuurgroep V&V 2020 die het nieuwe beroepsprofiel opstelde, is al langer fervent tegenstander van de ‘regieverpleegkundige’. Hij snapt niet waarom de simpeler oplossing van hbo-verpleegkundige terzijde is geschoven. ‘Met regieverpleegkundige geef je niet de invulling aan de wet BIG waar deze voor bedoeld is, namelijk duidelijkheid bieden aan patiënten van wie ze wat mogen verwachten. Met name de belangen van ggz-cliënten worden hierbij niet behartigd. Voor hen is het niet te bevatten dat zij zowel een regieverpleegkundige krijgen als een regiebehandelaar. Ik kan me niet voorstellen dat de Raad van State hierin meegaat.’

En er zijn nog meer bezwaren Lambregts somt ze nogmaals op: ‘Behalve de onduidelijkheid voor de patiënten is de regieverpleegkundige geen beroepstitel, maar een functietitel. De beroepstitel suggereert daarbij de verkeerde beroepsidentiteit. Het hart van het beroep van de hbo-verpleegkundige is de rol van zorgverlener. Tot slot wordt in geen enkel ander land voor de hbo-verpleegkundige de beroepstitel ‘regieverpleegkundige’ gebruikt.’

Hbo-verpleegkundige

De term ‘hbo-verpleegkundige’ is volgens hem wel duidelijk: ‘Elke patiënt zal begrijpen dat er een onderscheid is in opleiding die iets zegt over kennis en vaardigheden.’ Volgens Lambregts kleven er bovendien geen juridische bezwaren aan de hbo-verpleegkundige. ‘Ik lees nergens in de wet dat je geen gebruik mag maken van onderwijstitels die gebaseerd zijn op verschillende onderwijssoorten. Hbo-verpleegkundige is een onderwijssoort. In de proeftuin van het ETZ is deze titel al in gebruik en dat werkt daar prima.’

 

 

 

3 REACTIES

 1. Regieverpleegkundige- hbo verpleegkundige
  Potato- potahto, tomato-tomahto!!!
  Ondertussen is de functie van verpleegkundige (mbo) in het wetsvoorstel een uitgeklede versie van de huidige verpleegkundige functie terwijl er volgens de toelichting niets voor deze groep veranderd!
  Dit klopt pertinent niet!
  Dát is misschien iets om je druk over te maken!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik begrijp helemaal niets van deze discussie. Wat een ingewikkeld gedoe allemaal. Wat is er onduidelijk aan de titel HBO of MBO verpleegkundige?
  Ik vind dat ik als HBO-verpleegkundige veel meer rollen heb (zo heb ik het ook geleerd). Dus ik voel mij niet alleen regie-verpleegkundige en ik vind dat een verschraling van mijn titel en geen goede omschrijving van de inhoud van mijn functie.

 4. V&VN heeft een goede keuze gemaakt om, bij gebrek aan beter, het bij de beroepstitel ‘Regieverpleegkundige’ te houden. Hiermee speelt ze in op de toekomst, zodat álle huidige verpleegkundigen die geen initieel hbo-v diploma bezitten, ook in het Regieverpleegkundig-register opgenomen kunnen worden. En als je daar eenmaal in zit dan begint het past; iedere Regieverpleegkundige zal bij herregistratie aantoonbaar dienen te maken ook op dat niveau te werken, ook hbo-v’ers! Zo niet dan lever je de ‘Regie’ weer in en kan je op het mbo-niveau als Verpleegkundige aan de slag blijven. Dat zou betekenen dat bij de hantering van de beroepstitel ‘HBO-verpleegkundige’, het niet valt uit te leggen dat je wel de hbo-v opleiding hebt gedaan maar geen HBO-verpleegkundige bent, niemand, en zeker de patient niet, die het dan nog snapt. Daarnaast ben ik van mening dat patiënten in het woord ‘regie’ veel meer betekenis zien dan in het woord ‘hbo’. Ook zijn er via de internetconsultatie vele positieve reacties op de ‘Regieverpleegkundige’ gekomen!
  Neemt niet weg dat we beland zijn in een onwenselijke situatie van een tweedeling in het verpleegkundige beroep! Niemand heeft het er meer over, maar als de in 2012 voorgestelde beroepstitels, waarin Johan een betekenisvolle rol heeft gespeeld, van Verpleegkundige (hbo – waarbij alle verpleegkundige hun titel behouden) en Zorgkundige (mbo – waarbij er een nieuw autonoom beroep voor de verzorgende ontstaat) door VWS waren omarmd, dan hadden we nu inmiddels een duurzame beroepenstructuur voor de toekomst gehad. Dat moet nu nog maar gaan blijken…. zou de Minister er na deze internet-consternatie niet nog eens opnieuw vanuit saamhorig- en bestendigheid naar kijken?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.