Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet wil 15.000 euro voor zorgverlener met long covid, vakbonden vinden het ‘een klap in het gezicht’

Minister Helder wil een tegemoetkoming van maximaal 15.000 euro geven aan zorgverleners die in de eerste golf van de coronapandemie long covid kregen. Het voorstel gaat voor de vakbonden CNV en FNV niet ver genoeg.
Verpleegkundigen behandelen de laatste coronapatient op de Covid-IC afdeling in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Foto: ANP

De tegemoetkoming is niet bedoeld als arbeidsongeschiktheidsverzekering of een schadevergoeding, maar als ‘erkenning van het leed dat de zorgverleners ondervinden,’ aldus Helder.

Het gaat om zorgmedewerkers die van maart tot en met juni 2022 corona kregen tijdens het behandelen van covidpatiënten, en als gevolg daarvan langer dan 2 jaar met langdurige covid-klachten kampen.

Minister Helder laat de Raad van State nu eerst onderzoeken of 15.000 euro een eerlijk bedrag is en of zo’n tegemoetkoming juridisch houdbaar is. Ook mag er geen ‘ongewenste precedentwerking van uitgaan’.

Vakbonden reageren teleurgesteld

Het plan voor de tegemoetkoming valt niet in goede aarde bij vakbonden FNV en CNV. ‘Weer een klap in het gezicht van mensen die tijdens de pandemie in de vuurlinie stonden,’ reageren de vakbonden CNV en FNV. ‘Het is beschamend dat de minister slachtoffers weer laat wachten op zekerheid.’ Ook vinden ze het maximale bedrag van 15.000 euro te laag.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘Het is dankzij de bonden en de Tweede Kamer dat de minister überhaupt met een plan komt, maar het is onacceptabel dat we nu weer maanden moeten wachten op het advies van de Raad van State, terwijl de minister het gewoon nu kan regelen. Wat is er voor nodig om haar in beweging te krijgen?’

Schiet maar niet op

Gaby Perin-Gopie, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: ‘We zijn al maanden met het ministerie bezig over een regeling en het schiet maar niet op. Dat ik dan uit de media moet vernemen dat ze een regeling voorlegt aan de Raad van State vind ik beneden peil. Er wordt hier strategisch vertraagd en ondertussen wordt de financiële situatie van de zorgverleners met long covid met de dag slechter. Daarom zetten we de voorbereidingen voor onze juridische procedures door.’

Niet zorgvuldig

De minister spreekt over een zorgvuldig proces. Daar zijn de vakbonden het niet mee eens: ‘Dit proces loopt al 2,5 jaar, CNV en FNV zien dat niet als zorgvuldig. Het betekent voor de zoveelste maal uitstel van een beslissing om duizenden zorgmedewerkers fatsoenlijk te compenseren voor hun leed en inkomensverlies.’

Consequenties

FNV en CNV zullen het plan van de minister verder bestuderen en aan hun achterban voorleggen. Ook wordt gekeken of er consequenties zijn voor de rechtszaak die de twee bonden tegen de Staat aan het voorbereiden zijn.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.