Komende zomer dreigt daar anders weer een ernstig personeelstekort, waardoor verpleeghuizen nieuwe cliënten nee moeten verkopen. Het CDA wil voorkomen dat tijdens de zomer een tekort is aan geschikte bedden in de zorg en vindt het belangrijk dat dit tekort goed wordt opgevangen. De partij komt daarom met het voorstel om laatstejaarsstudenten verpleegkunde te enthousiasmeren en te werven, om het tijdelijk tekort in de zomer dat ieder jaar terugkomt op te vangen. De motie waarin Slootweg dit verzoek aan de minister doet, is inmiddels met een ruime meerderheid aangenomen. Het voorstel kan dus rekenen op brede steun vanuit de Tweede Kamer.
Hoge werkdruk
‘Ik zie het als een win/win situatie, jongeren die werkervaring kunnen opdoen, ouderen die passende zorg houden en verpleegkundigen die even kunnen bijkomen,’ aldus Slootweg. ‘Want juist verzorgend en verplegend personeel dat gebukt gaat onder hoge werkdruk moeten in de zomer zonder zorgen op vakantie kunnen.’
Altijd onder toezicht
V&VN laat in een reactie weten niet heel enthousiast te zijn over het plan. Woordvoerder Lieselot Meelker: ‘Het zijn studenten, en niet voor niets. Je kunt niet verwachten dat studenten de plek van volwaardige medewerkers innemen verpleeghuis. Studenten mogen geen zelfstandige handelingen verrichten zonder toezicht van een gediplomeerde, ook al zijn het laatstejaarsstudenten. We zijn hier heel principieel in, je kunt je als organisatie simpelweg niet permitteren dat er iets misgaat.’
Dit doen wij in de wijk al meerdere zomers. Een leerling verpleegkundige mag in zijn of haar 4e jaar op niv 3 zelfstandig werken. Wij zorgen voor een passende route zonder voorbehouden en risicovolle handelingen en voornamelijk ADL zorg. Er is altijd een verpleegkundige achterwacht standby en nog 3 collega’s in de wijk werkzaam.
Nooit problemen gehad, wij zijn altijd blij met deze enthousiaste leerlingen die graag een hoop uren draaien!
Piekperiodes doorkomen met ongediplomeerde krachten of zelfs kantoorpersoneel is een vaker gehoord voorstel dat hooguit even een brandje blust, paniekvoetbal voor de korte termijn. Op de iets langere termijn werkt dit juist contraproductief door het ondermijnen van de kwaliteit en het verder verlagen van het imago en daarmee veminderen van de instroom. Want welke zichzelf respecterende professional wil nu werk doen dat blijkbaar ook door leerlingen of leken kan worden gedaan?
Structureel iets oplossen door reeele salarissen en genormaliseerde werkdruk door het weer aanstellen van meer administratieve en huishoudelijke medewerkers in de zorg zal m.i.het enige zijn dat werkt om jonge mensen te intersseren voor het beroep van verpleegkundige.
Natuurlijk; de oplossing is onvoldoende geschoolde en onervaren mensen inzetten om de ervaren en gediplomeerde mensen te vervangen zodat de verpleeghuizen niet genoodzaakt zijn nee te verkopen in de zomermaanden!
Weer zo’n idee van bestuurders die geen verstand van zaken hebben.
Helemaal mee eens
Oneens, in de wijk doen wij dit al jaren. Wij passen de route voor de leerling aan op niveau. Bij een 4e jaars student mag gerust op niv 3 zelfstandig werken. Wij zorgen dat er dan routes voor haar zijn die geen voorbehouden handelingen bevatten. Voornamelijk ADL zorg, met uiteraard een verpleegkundige bereikbaar. Geen enkel punt, werkt prima
Ik ben momenteel student verpleegkunde en heb nog een half jaar te gaan. Ik werk al twee jaar in de zorg buiten de opleiding, maar dan een niveau lager. Dit werkt heel goed
Tja een motie, is vrijblijvend, en dat is maar goed ook, want dit slaat werkelijk nergens op,laat de verpleeghuizen eerst maar eens een goede planning maken en ja dat betekent dat niet iedereen tegelijk met vakantie kan.