Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Lawaaimars en stilteprotest: de landelijke actiedag samengevat

Vandaag was de landelijke actiedag voor een betere ziekenhuiscao. 83 ziekenhuizen draaiden zondagsdiensten, honderden ziekenhuismedewerkers demonstreerden in Utrecht en er vonden allerlei ludieke acties plaats.
protesterende verpleegkundigen
Personeel van het OLVG Oost loopt een protestmars door Amsterdam. (Foto" Robin van Lonkhuijsen, ANP)

Manifestatie in Utrecht

Epicentrum van de actiedag was het Jaarbeursplein in Utrecht, waar honderden verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers kwamen demonstreren. Er werden allerhande liederen gezongen, ziekenhuismedewerkers en vakbondsleiders kwamen aan het woord.

Voor een gedetailleerder verslag van de dag, inclusief leuke foto’s, filmpjes en tweets: lees de liveblog

Reactie NVZ

Ook Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen nam kort het woord in Utrecht. Terwijl hij sprak scandeerden de actievoerders ‘5 procent, 5 procent!’ Daarop reageerde Melkert: ‘5 procent zou wat mij betreft prima zijn, maar het moet wel betaald kunnen worden. (…) Laten we weer aan tafel gaan en er voor het einde van het jaar uitkomen.’

Minuut stilte

Elise Merlijn, vakbondsbestuurder FNV, pleitte vervolgens dat de NVZ haar verantwoordelijkheid moet nemen en de handtekening onder het hoofdlijnenakkoord weg moet halen. Aan het einde van de manifestatie werd een minuut stilte gehouden voor de verslechtering van de zorg in Nederland.

Ludieke acties

Een groot deel van de ziekenhuizen draaide zondagsdiensten. De medewerkers organiseerden allerhande ludieke acties. Van een bingo waarbij patiënten een douchebeurt of een praatje met een verpleegkundige konden winnen, tot lawaaimarsen of juist stilteprotesten.

Steunbetuigingen

Op social media stroomden steunbetuigingen binnen, vanuit andere zorgsectoren maar ook van mensen buiten de zorg. Zo tweette Claudia de Breij een oproep om #levedeverpleegkundige trending topic te maken op Twitter.

Verkenner

Aan het einde van de dag maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekend dat Minister Bruins een verkenner gaat benoemen die de gesprekken over een nieuwe ziekenhuis-cao moet vlottrekken.

Wat vooraf ging

In maart startten de onderhandelingen over de ziekenhuis-cao. De onderhandelingen liepen stuk en in juni werden de eerste acties aangekondigd.

De afgelopen maanden werden onder andere zondagsdiensten gedraaid in sommige ziekenhuizen. Verpleegkundige Sanne deed mee in haar ziekenhuis: ‘Acties werden tegengewerkt en pamfletten verwijderd.’ De losse ziekenhuisacties hadden onvoldoende effect en in oktober werd de landelijke ‘ziekenhuisstaking’ aangekondigd.

1 REACTIE

  1. Het valt mij toch op dat er op NPO 1 en op TV 5 uur op ned 1 en 4 er totaal geen aandacht voor is.
    Met die ludieke acties heb ik het gehad, en niemand geeft echt aan wat de werkdruk zo hoog maakt
    De media en werkgevers gaan het gooien op dat er ziekenhuizen failliet gaan.
    Waarom steunen de artsen ons niet, bang dat ze hun riante salaris op moeten geven.Artsen ook in loondienst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.