Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Landelijke richtlijn nodig ter bescherming verpleegkundigen buiten ziekenhuis’

Er moet een landelijke richtlijn komen ter bescherming van medewerkers in de wijk en ouderenzorg. Vanaf vandaag voeren de vakbonden gesprekken met werkgeversorganisaties hierover.
cliënt met stoma en verpleegkundige in de wijk
Een verpleegkundige in de wijk plaatst een stomazakje bij haar cliënt. Foto Arno Massee.

In de ziekenhuizen zijn ze duidelijk, maar in de vvt is eenduidigheid in de regels rondom beschermende maatregelen ver te zoeken. Daar gaan werkgevers volgens de vakbonden erg verschillend om met de richtlijnen van het RIVM en stellen ze hun eigen maatregelen op.

Zonder bescherming op pad

‘Zo roept de ene thuiszorgorganisatie personeel met een beetje verhoging of verkoudheid op om vooral door te werken en is dat voor de andere organisatie reden genoeg om thuis te blijven,’ aldus Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Met gebrek aan beschermingsmateriaal gaan de verpleegkundigen vervolgens op pad, want hun patiënten gaan altijd voor. Zolang ze maar anderhalve meter afstand houden, zou dat voldoende moeten zijn.’

Maar in de praktijk werkt dat natuurlijk totaal niet, stelt Merlijn. ‘De gezondheid van de medewerker, die het virus makkelijk kan verspreiden bij verschillende huisbezoeken, staat hier niet op de eerste plaats.’

Richtlijn

Een landelijke richtlijn moet hier verandering in brengen, aldus Merlijn. Werknemersorganisaties (vakbonden) willen die in overleg met de werkgeverskoepels per branche afspreken. De eerste gesprekken met werkgevers staan deze week gepland. Wat daar precies wordt besproken of hoe de richtlijn er inhoudelijk uit gaat zien, kunnen de vakbonden nu nog niet zeggen.

Ongerust

Werknemers in de zorg worden volgens een poll van FNV met de dag ongeruster over hun eigen gezondheid en veiligheid nu het coronavirus zich steeds meer verspreidt. Van de ruim 5.600 medewerkers in de sector zorg en welzijn (dus niet alleen verpleegkundigen in de wijk) geeft nog maar 30% aan zich veilig te voelen op de werkvloer. Twee weken geleden was dit nog 50%. In de thuiszorg, kraamzorg en gehandicaptenzorg ligt dit percentage zelfs onder de 20%. De drie meest genoemde redenen zijn het gebrek aan persoonlijk beschermingsmateriaal, onduidelijkheid over de preventierichtlijnen en protocollen die zorginstellingen hanteren en onzekerheid over besmette patiënten of collega’s, omdat er te weinig wordt getest.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.