Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Leden FNV en CNV accepteren eindbod NFU; NU’91 niet

FNV-en CNV-leden hebben ingestemd met het eindbod van de NFU voor de cao UMC’s. De meerderheid van de NU’91-leden stemde tegen.
cao

Dat lieten de vakbonden gisteren weten na het afronden van ledenraadplegingen. Ondanks het akkoord moet de cao volgens FNV en CNV nog wel verder vorm krijgen.

Ledenraadplegingen

60 procent van de leden van FNV Zorg & Welzijn stemde voor het voorstel. Bij CNV Zorg & Welzijn was sprake van een meerderheid van 57 procent. Het voorstel kon niet overal op bijval rekenen: bij NU’91 stemde 84 procent tegen. Rolf de Wilde, onderhandelaar bij NU’91, denkt dat die uitslag het gevolg is van de houding van de NFU. ‘Kennelijk heeft het eenzijdige eindbod kwaad bloed gezet bij onze leden. Het zorgt voor weinig vertrouwen en wordt gezien als respectloos.’

Verder overleg

De NFU wil vanaf volgende week maandag in gesprek met de betrokken partijen om het eindbod definitief om te zetten in een cao. Een van die partijen is koepel CMHF, waar NU’91 deel van uitmaakt. NU’91 overlegt maandag eerst met de andere zorgberoepsverenigingen uit de CMHF en hoopt tot een gezamenlijk standpunt te komen.

Strijd

Ondanks de acceptatie van het eindbod zijn FNV en CNV nog niet tevreden over het eindbod. Ze hopen dat de instemming een opstap is voor verder cao-overleg. Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn: ‘Wij blijven strijd voeren voor een goede uitwerking van een generatieregeling en aanpak van de hoge werkdruk. Ze zijn nog niet van ons af.’

De NFU kwam eind september met een eindbod met onder andere een salarisverhoging en afspraken over de werkdruk. 

5 REACTIES

 1. @Job van Tilt: Als je als verpleegkundige echt je stem wilt laten horen moet je lid worden van een vakbond die er voor de verpleegkndigen is. Dat is dus niet de FNV en CNV, want die zorgen ervoor dat dit voor verpleegkundigen slechte eindbod van de NFU er nu toch komt.
  En waar haalt hij de wijsheid vandaan dat het voor jezelf opkomen van verpleegkundigen en voor jezelf iets te regelen niet zal lukken? Met de FNV en CNV lukt het in ieder geval niet.
  Vandaag heeft NU’91 besloten niet langer lid te zijn van de CMHF. De eerste stap is gezet. Ik roep verpleegkundigen op om te kiezen voor één vakbond, welke er dan ook moet zijn voor allen die in onregelmatigedienst met patienten(zorg) te maken hebben, dus niet exclusief voor verpleegkundigen.

 2. Lees alle reacties
 3. Het belangrijkste wat moet gebeuren is een aparte CAO voor verpleegkundigen en verzorgenden, dan de arbeidsvoorwaarden (werktijden ORT, toe en bijslagen, studie, personele bezetting etc) en voor het salaris voldoet voorlopig inflatiecorrectie.
  De totale groep en de onderlinge verschillen zijn nu veel te groot.

  • Lees alle reacties
  • NU ’91 valt onder de koepelorganisatie CMHF en heeft als zodanig relatief weinig in de melk te brokkelen. Dus als je als verpleegkundige je stem wilt laten horen moet je lid worden van CNV of FNV
   CAO’s worden worden voor alle werknemers UMC’s afgesloten, dus als vakvereniging van verpleegk. puur voor je eigen proberen iets te regelen zal niet lukken.

   • Lees alle reacties
   • Ik ken de FNV-CNV al vanaf de jaren 70, heeft nooit iets specifiek voor de zorgverleners gedaan. Wel vaak ten koste van de zorgverleners, zoals inleveren ORT, de sigaar kwam te vaak uit de doos van de zorgverlener.
    De voorloper van Nu’91, de VVIO had nog enige daadkracht, tot het een ‘echte’ vakbond werd .. einde oefening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.