Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leden stemmen in met cao VVT 2019-2021, cao definitief

De leden van alle vakbonden en branchevereniging ActiZ hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao VVT. Daarmee is de cao definitief.
Foto Arno Massee

Bij alle partijen stemde de meeste leden in met het onderhandelingsresultaat. De nieuwe cao VVT loopt met terugwerkende kracht van 1 juli 2019 tot en met 31 augustus 2021.

Ongeveer 70% van de leden van NU’91 zei ja tegen de nieuwe cao, net als een ruime meerderheid van de leden van FBZ. Bij CNV Zorg en Welzijn stemde 88% van de leden in met het onderhandelingsresultaat, bij FNV 87%, aldus een woordvoerder. Van de leden van branchevereniging ActiZ stemde 90% in met de gemaakte afspraken.

De bonden kregen naar eigen zeggen wel veel vragen over nieuwe initiatieven, zoals over het idee om belastingvrij uren te sparen om eerder te stoppen met werken (BalansBudget) en de mogelijkheid na 45 jaar werken met pensioen te kunnen.

De komende maanden worden deze afspraken verder uitgewerkt, zegt cao-onderhandelaar van NU’91 Rolf de Wilde. ‘Het is nog wachten tot het voorlopige Pensioenakkoord in wetgeving wordt opgenomen. Wel is al duidelijk waar de grens ligt voor 45 jaar werken in de zorg: er wordt uitgegaan van de arbeidsovereenkomst, en dit kan ook de arbeidsovereenkomst zijn die studenten tijdens hun opleiding afsluiten. Dus dan tellen opleidingsjaren mee.’

Een andere vraag is of de cao algemeen bindend wordt verklaard. Dat zou namelijk betekenen dat de nieuwe cao ook geldt voor leden van brancheorganisatie Zorgthuisnl, die eerder besloot het onderhandelingsresultaat niet te ondertekenen vanwege zorgen over de voorgestelde loonsverhoging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.