Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Liveblog #2 gesloten: de laatste corona-informatie voor verpleegkundigen

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. In deze liveblog vind je de laatste verpleegkundige informatie. Heb jij verpleegvragen over het virus? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail naar nursing@bsl.nl.
verpleegkundigen in beschermende kleding
Foto: ANP Kees van de Veen

Veelgestelde vragen van verpleegkundigen + antwoorden 
> Overzicht van alle relevante RIVM-richtlijnen
> Overzicht van alle soorten mondneusmaskers en hun kenmerken
> Liveblog #1 vind je hier

Dit liveblog is gesloten op maandag 30 maart. Het nieuwe liveblog vind je hier. 

600.000 FFP2-maskers uit China afgekeurd ‘want niet veilig genoeg’
28 maart 2020

Een deel was al geleverd, maar getest waren de mondkapjes nog niet. Meerdere ziekenhuizen lieten TNO alsnog testen, toen bleek dat de mondneusmaskers niet aan de kwaliteitseisen voldoen. De filters zouden niet goed werken en de mondkapjes zouden niet goed aansluiten, schrijft Nu.nl.


100 beademingsapparaten en bewakingssystemen binnengekomen
28 maart 2020

Vandaag heeft Philips 100 beademingsapparaten en 100 patiëntbewakingssystemen geleverd. Van beide apparaten zijn er 1000 besteld. De komende weken komt de rest, schrijft minister Martin van Rijn op Twitter. De apparatuur wordt in opdracht van het ministerie van VWS over de ziekenhuizen in Nederland verdeeld.


Een emotionele burgemeester bedankt alle verpleegkundigen
28 maart 2020


Militaire verpleegkundigen springen bij in ziekenhuizen
27 maart 2020

Enkele tientallen verpleegkundigen uit het leger worden de komende dagen ingezet in ziekenhuizen en verpleeghuizen, schrijft het AD.


Afwijken van Wet zorg en dwang is tijdelijk toegestaan
27 maart 2020

Tijdens de coronacrisis mogen zorgverleners afwijken van het stappenplan uit de Wet zorg en dwang indien nodig.


Alle registraties in Kwaliteitsregister V&V geldig tot 1 september
27 maart 2020

Tot 1 september wordt je registratie in het Kwaliteitsregister V&V niet doorgehaald, ook niet als je niet meer aan de herregistratie-eisen voldoet, schrijft V&VN. Herregistratie op de gebruikelijke manier aanvragen kan nog steeds, net als uitstel aanvragen. Vorige week werd de herregistratieplicht voor het BIG-register al tijdelijk stopgezet.


Koningin Maxima belt met verpleegkundigen ETZ
27 maart 2020

‘Onwerkelijk’: zo beschrijven verpleegkundigen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis de zorg die ze moeten verlenen aan coronapatiënten. De verpleegkundigen werden gebeld door koningin Maxima, die hen een hart onder de riem wilde steken. Ook koning Willem-Alexander trekt zich het lot van zorgverleners aan. Hij bracht vandaag een bezoek aan het Isala Ziekenhuis in Zwolle.


De Jonge: plan voor thuiszorg komt, 1600 ic-bedden mogelijk
26 maart 2020

Minister De Jonge heeft zojuist in een Kamerdebat beloofd dat er zo snel mogelijk een plan voor de thuiszorg komt. Hij antwoordde op vragen uit de Kamer de signalen van stopgezette thuiszorg te herkennen. ‘Dit komt vooral door ziekte onder thuiszorgmedewerkers’, aldus de minister. Er zijn steeds meer mondkapjes en andere beschermingsmiddelen beschikbaar, en Nederland gaat ook zelf produceren, maar we zijn er nog lang niet, gaf de minister toe. Ook zei hij dat per 1 april opgeschaald kan worden naar 1600 ic-bedden.


Webinar: zo houd je je werk vol in coronatijd
26 maart 2020

Eerder deze week was er een webinar van het Expertisecentrum van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg over verplegen in heftige tijden. Het webinar was helemaal vol, maar je kunt het nu ook hier terugkijken.


Blog Annemiek: ‘Hoe een zelfgemaakt mondkapje alert maakt’
26 maart 2020

Annemiek weet best dat de katoenen neusmondmaskers die ze maakte niet beschermen tegen het coronavirus. Maar het maakt de cliënten en hun familie in haar route wel alert. Dit is serieus.


NU’91: Alarmerende signalen uit de wijk
26 maart 2020

Steeds meer verpleegkundigen worden door hun werkgever naar cliënten gestuurd met onvoldoende bescherming tegen het coronavirus, zegt vakbond NU’91. Lees meer.


Dit doen verpleeghuizen om het leed te verzachten
26 maart 2020

Met kunst- en vliegwerk proberen de verpleeghuizen het leven voor bewoners zo aangenaam mogelijk te maken tijdens deze crisis. Lees bij onze collega’s van Zorgvisie hoe ze dat aanpakken.


Al 500 meldingen van knelpunten in de thuiszorg
25 maart 2020

Bij het Meldpunt Thuiszorg van seniorenorganisatie KBO-PCOB zijn in twee dagen tijd 500 meldingen binnengekomen van bezorgde senioren en medewerkers in de wijk. ‘We krijgen veel bezorgde senioren aan de lijn die zelf besluiten thuiszorg niet langer binnen te laten uit angst voor het virus. Miscommunicatie speelt hier vaak een rol.’ Lees meer.


Minister van VWS Hugo de Jonge is blij met extra mensen voor de zorg
25 maart 2020


Meldpunt V&VN voor vragen over RIVM-richtlijnen
25 maart 2020

De beroepsvereniging zegt continu in gesprek te zijn met VWS en RIVM over, indien nodig, aanpassingen van de richtlijnen. Verpleegkundigen kunnen hun vragen en zorgen neerleggen bij V&VN. Ook werkt de beroepsvereniging aan een vertaling van RIVM-adviezen voor de ouderenzorg.


Verpleegkundigen corona-unit harken 11.000 volgers binnen op Instagram
25 maart 2020

Deze verpleegkundigen noemen zichzelf de @breathtakingnurses en werken op de speciaal ingerichte Covid-19 afdeling in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Zes dagen geleden openden ze hun account om de dagelijkse beslommeringen met belangstellenden te delen, inmiddels hebben ze ruim 11.000 volgers.


Wat betekent het coronavirus voor de zorg voor kwetsbare ouderen?
25 maart 2020

Covid-19 kent bij ouderen een ernstiger en fataler beloop. Wat doet het coronavirus bij ouderen en wat betekent dat voor de zorg voor deze kwetsbare groep? Onder andere hoogleraar acute ouderenzorg Amsterdam UMC Bianca Buurman schreef er een artikel over op Medisch Contact.


Gommers: werk voor zorgmedewerkers in Brabant is zwaar
25 maart 2020

Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt op de NOS dat er veel coaching en psychologische hulp voor zorgpersoneel in Noord-Brabant is. ‘Want het is heel zwaar om voor coronapatiënten te zorgen. Er is veel sterfte, veel van de verpleegkundigen en artsen zijn dat niet gewend. Daar maak ik me zorgen over. We kunnen niet meer dan ons best doen.’ Lees meer. 


Longfonds: deel coronapatiënten houdt blijvende longschade
25 maart 2020

Het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patiënten door het coronavirus. Hoewel de piek van het aantal besmettingen nog moet komen, is nu al duidelijk dat een deel van de coronapatiënten blijvende longschade aan het virus overhoudt, laat het fonds woensdag weten.


Apple Nederland doneert 100.000 mondkapjes
24 maart 2020

De mondkapjes zijn direct verspreid naar zorginstellingen, meldt VWS. Het bedrijf had ze ingekocht voor medewerkers maar heeft ze niet meer nodig, nu de vestigingen dicht zijn.


Tips van Defensie: zo houd je je werk vol tijdens de crisis
24 maart 2020

Verpleegkundigen bij Defensie hebben ervaring met zorg verlenen in crisistijd. Het ministerie deelt tips om je werk in deze moeilijke tijd vol te houden. We zetten een aantal tips op een rijtje. 


Noodregeling maakt direct meer digitale zorg thuis mogelijk
24 maart 2020

Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Lees meer.


Merendeel overleden coronapatiënten had onderliggende aandoening
23 maart 2020

Zeker de helft van de in Nederland overleden coronapatiënten had een onderliggende aandoening, meldt het RIVM. Cardiovasculaire aandoeningen en hypertensie kwamen het meeste voor (52 patiënten) Ook diabetes  en chronische longaandoeningen kwamen veel voor (respectievelijk 30 en 24 patiënten).


Ministers spreken waardering uit voor zorgverleners
23 maart 2020

In de persconferentie van vanavond spraken premier Rutte en de ministers Grapperhaus, Van Rijn en De Jonge hun waardering uit voor de zorgverleners in Nederland. Ook riepen ze de bevolking nogmaals op om zorgverleners te helpen en zich aan de – sinds vanavond aangescherpte – maatregelen te houden. Minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid: ‘Help ze nou. Blijf thuis.’ Minister Van Rijn, vandaag beëdigd als minister voor Medische Zorg: ‘We moeten niet alleen applaudisseren voor de zorgverleners. We moeten ook écht thuisblijven.’

Ministers: beademingsapparatuur besteld
In de persconferentie deelde minister Van Rijn ook mee dat er 2000 beademingsapparaten besteld zijn. Hoeveel van die apparaten er daadwerkelijk gaan komen, is niet duidelijk, omdat veel andere landen ook proberen beademingsapparaten te bemachtigen. Ook is nog niet duidelijk wanneer de apparaten beschikbaar zouden komen.


Adviezen over palliatieve zorg thuis gebundeld
23 maart 2020

Op Palliaweb staan diverse handreikingen, formulieren en antwoorden op concrete vragen rondom het coronavirus en palliatieve zorg thuis. Je vindt er bijvoorbeeld adviezen over symptoombestrijding en besmettingsrisico’s, een formulier voor uitvoeringsverzoek en overzichten van netwerken palliatieve zorg.


Martin van Rijn beëdigd als nieuwe minister van Medische Zorg 
23 maart 2020

Martin van Rijn is vanmiddag officieel beëdigd als de nieuwe minister van Medische Zorg. Van Rijn, oud-staatssecretaris van de PvdA volgt de afgetreden minister Bruno Bruins (VVD) op en zal de komende drie maanden aanblijven. Tijdens zijn toespraak liet Van Rijn weten alles op alles te gaan zetten om zorgpersoneel te beschermen. ‘Door voldoende beschermingsmateriaal in de ziekenhuizen te krijgen, zoals mondkapjes en medische apparatuur, zoals beademingsmachines. Zodat dokters en verplegers hun werk kunnen doen.’ De volledige toespraak van Van Rijn lees je hier. 


Indicatiestelling tijdens coronacrisis: nieuw advies V&VN
23 maart 2020

Lees in dit bericht welke adviezen over indicatiestelling gegeven worden.


Defensie levert 40 beademingsapparaten aan ziekenhuizen
23 maart 2020

Defensie stelt 40 beademingsapparaten beschikbaar. Vrachtwagens leveren de apparaten vandaag af bij 7 ziekenhuizen in het land. Ook wordt er gewerkt aan productie van nieuwe beademingsapparaten in samenwerking met de technische universiteiten.


Handige informatie op Nursing.nl vrij toegankelijk
23 maart 2020

Voor wie zijn of haar kennis wil opfrissen zijn de volgende Nursing-artikelen tijdelijk ook zonder abonnement te lezen:

Alle berichten die te maken hebben met het coronavirus zijn sowieso toegankelijk zonder abonnement.


Alle KICK-protocollen vrij toegankelijk voor verpleegkundigen en verzorgenden
23 maart 2020

Het KICK-portaal met 500 protocollen voor risicovolle en voorbehouden zorghandelingen is vrij toegankelijk gemaakt door landelijke kennisorganisatie Vilans. Zo kan iedereen die wil helpen in de zorg tijdens de coronacrisis makkelijk werkinstructies nalezen en zijn zorgkennis opfrissen. ‘Dit is voor ons een manier om al die vrijwilligers en mantelzorgers die massaal opstaan om hun diensten aan te bieden tijdens deze uitbraak zo laagdrempelig mogelijk te ondersteunen.’


 

3 REACTIES

  1. Goedenavond
    Als verpleegkundige Acute zorg, in de thuiszorg zijn wij slecht beschermd.
    Nauwelijks mondkapjes, handengel etc.
    Ik vraag mij af, overleefd het virus in de vriezer.
    Zo nee, zou je mondkapjes een aantal dagen in de vriezer kunnen leggen en beschermen ze dan nog?

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.