Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Liveblog #7: Kabinet wil bonus (200-240 euro) voor alle zorgmedewerkers

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet. In dit liveblog filteren wij voor jou de meest relevante berichten uit het landelijke nieuws. Tips of vragen? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail naar nursing@bsl.nl.
Verpleegkundige op de cohort-afdeling van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Foto: ANP

Kabinet wil bonus voor alle zorgmedewerkers
12 mei

Het demissionaire kabinet wil een bonus geven aan alle mensen die in de zorg werken en maximaal twee keer modaal verdienen. Afhankelijk van het aantal aanvragen krijgen ze een netto-uitkering van tussen de 200 en 240 euro, schrijft demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

Eerder gaf Van Ark aan dat ze twijfelde tussen een bonus van 500 euro voor een kleinere groep of de bonus van 200-240 euro voor alle zorgmedewerkers. De meerderheid van de Nursing-lezers koos in een poll voor de eerste optie, maar sommigen vonden ook 500 euro ‘een schijntje’ en anderen zeiden dat het kabinet structureel moet investeren in betere werkomstandigheden, minder werkdruk en een hoger salaris.


Ziekenhuispersoneel ETZ met schoolgaande kinderen kan buiten meivakantie op vakantie
7 mei

Ziekenhuispersoneel met schoolgaande kinderen dat extra werkt in de meivakantie mag later, onder schooltijd, alsnog op vakantie. Daarvoor heeft het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) toestemming gevraagd en gekregen van scholen van kinderen van zorgpersoneel. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Het is een van de vele maatregelen die het ETZ inzet. Ook springen veel BIG-geregistreerde collega’s die normaal niet aan het bed werken, nu bij in de directe patiëntenzorg. En helpt het ziekenhuis met het regelen van extra kinderopvang.

Zorgmanager Ard van der Kruis tegen het Brabants Dagblad: ‘Hopelijk de laatste drempel die we samen zullen moeten nemen. Want iedereen is echt op. Dat erkennen we. Maar nu nog één keer met z’n allen de schouders eronder.’


Vakbonden erg teleurgesteld over wegstemmen meer bonus zorgpersoneel
21 april

‘Uiterst teleurstellend’ en ‘niet uit te leggen’, noemen vertegenwoordigers van zorgpersoneel het besluit van het parlement om niet meer geld vrij te maken voor de bonusregeling voor zorgmedewerkers. Beroepsorganisatie NU’91 vindt de keuze van de Tweede Kamer ‘een diskwalificatie’ van mensen in de zorg. CNV Zorg & Welzijn vindt het ‘uiterst teleurstellend’ dat er niet meer geld komt voor de bonusregeling. ‘Een gemiste kans’, noemt de CNV de keuze van de Kamer. ‘Zeker in een tijd waarin er wel miljarden worden vrijgemaakt voor het bedrijfsleven, fieldlabs en testen.’

De keuze leidt ook tot onbegrip bij beroepsorganisatie NU’91. ‘Dit is niet meer uit te leggen. Ik schaam me ervoor zorgmedewerkers te moeten vertellen dat zij niet meer de beloofde 500 euro krijgen, terwijl hen wel wordt verzocht hun vakantie op te offeren.’Tweede Kamer tegen zorgbonus van 500 euro voor alle zorgverleners
20 april

Diverse partijen wilden bij het demissionaire kabinet met een motie afdwingen dat alle zorgverleners 500 euro zorgbonus zouden krijgen. De motie werd verworpen, kabinetspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen. Volgens demissionair minister Van Ark is er geen geld voor een bonus van 500 euro, zij pleit voor een bonus van ongeveer 200 euro voor alle zorgverleners. Een definitief besluit is nu dus nog niet genomen. Lees meer over de zorgbonus en wat verpleegkundigen ervan vinden.


Ook Janssen-vaccin heeft zeldzame ernstige bijwerking zegt EMA, ‘maar zonder beperkingen inzetten kan veilig’
20 april

Het gaat om dezelfde bijwerking die bij het AstraZeneca-vaccin aanleiding was voor andere vaccinatiekeuzes: een ernstige vorm van trombose, met een verlaagd aantal bloedplaatjes en bloedstolsels op ongewone plekken. Net als bij het AstraZeneca-vaccin zijn de voordelen van het vaccin (veel) groter dan de nadelen, constateert de Europese medicijnautoriteit. Zonder beperkingen inzetten blijft volgens de EMA gewoon mogelijk.

Het is nu aan de landen zelf om te bepalen wat ze met deze constatering doen. Ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert kan indien nodig binnen 3 weken gevaccineerd zijn met het  BioNTech/Pfizer-vaccin, beloofde VWS eerder al.


Moeten verpleegkundigen afzien van meivakantie? ‘Zo ja, is dat heel pijnlijk’
20 april

Sommige ziekenhuizen vragen verpleegkundigen af te zien van vrije dagen in de meivakantie, schrijft de Volkskrant. Dat baseert de krant op een rondgang langs ziekenhuizen in onder meer Den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Tilburg en Sittard. ‘Veel ziekenhuizen vragen aan personeel of ze de vakantie kunnen verplaatsen’, zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-Ziekenhuis in Tilburg.

Als ziekenhuispersoneel geen meivakantie kan nemen is dat hartstikke pijnlijk, zegt Michel van Erp van vakbond NU’91 tegen het ANP. ‘De beroepsgroep is aan het eind van het Latijn en toe aan rust.’ Volgens Elise Merlijn van FNV is het beeld heel wisselend: of ziekenhuizen hiermee worstelen hangt volgens haar onder andere af van het ziekteverzuim en de drukte op de ok’s.


Morgen oordeel EMA over coronavaccin Janssen 
19 april

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt dinsdag met conclusies in het onderzoek naar potentiële bijwerkingen van het Janssen-coronavaccin. Eerder was al bekend dat een oordeel over het vaccin volgende week zou komen, maar een precieze datum was nog niet genoemd. Vorige week werd bekend dat er, net als met het AstraZeneca-vaccin, een tijdelijke stop op het Janssen-vaccin werd gezet.


Ziekenhuispersoneel krijgt BioNTech/Pfizer-vaccin als eventueel alternatief voor Janssen
19 april

Ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert, kan toch sneller geprikt worden. Het gaat om 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten. Vanaf volgende week kunnen ze geprikt worden met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin als dat veilig blijkt. Binnen drie weken zijn zij allemaal gevaccineerd, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Lees meer op de website van het Ministerie van VWS.


Verpleegkundige Arjan is blij met succes van petitie: ‘Steuntje in de rug’
18 april

Als het aan verpleegkundige Arjan van den Broek van het Amphia Ziekenhuis ligt, wordt de 538 Oranjedag in Breda vandaag nog afgelast. Hij is dan ook erg blij met de enorme bijval met de petitie tegen het Fieldlab-evenement krijgt. Lees meer op de website van Omroep Brabant.


Petitie ziekenhuismedewerkers tegen 538 Oranjedag al ruim 140.000 keer ondertekend
18 april

Medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn een petitie gestart tegen 538 Oranjedag. Ze noemen het feest, waarbij 10.000 mensen aanwezig mogen zijn, een ‘ondoordacht pseudo-experiment’. De petitie was zondagmiddag al door ruim 140.000 mensen ondertekend (RTL Nieuws).


Limburgse ziekenhuizen: ‘Wij gaan gewoon prikken met AstraZeneca’
16 april

De ziekenhuizen van Zuyderland (Limburg) overwegen serieus een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers, ook als zij onder de zestig jaar zijn. Het ziekenhuis deelde op de website een longscan van een patiënt met corona die al gevaccineerd had kunnen zijn, maar dit uit angst voor bijwerkingen van een AstraZeneca-prik niet had gedaan. Zorgminister Hugo de Jonge antwoordde in een brief dat hij hun ongeduld deelt over het vaccineren tegen corona. Tegelijkertijd vraagt hij begrip voor het huidige beleid en licht hij zijn keuzes nog eens nader toe.


Gastblog Arie: ‘Elke zorgverlener verdient de bonus van 500 euro’
15 april

De demissionaire regering zegt de beloofde bonus van 500 euro niet aan alle zorgverleners te kunnen geven. Ic-verpleegkundige Arie begrijpt het niet. ‘Waar is het respect? We doen dit met z’n allen.’ Lees meer.


Ook tijdelijke stop Janssen-vaccin, verpleegkundigen teleurgesteld
15 april

Vaccin-ontwikkelaar Janssen heeft Nederland, net als andere Europese landen, verzocht om de geleverde Janssen-vaccins nog niet in te zetten. Lees meer.


De tweede zorgbonus: dit vinden verpleegkundigen
15 april

Wie moet de tweede zorgbonus krijgen, en hoe hoog moet die zijn: dat bespreekt de Tweede Kamer vandaag. Verpleegkundigen lieten hun mening horen in een poll op Nursing.nl.


Bijna 7000 meldingen over gemiste zorgbonus
13 april

In twee maanden tijd kwamen ruim 7000 reacties op de enquête van Zorgbonusgemist.nl, die de klachten rond de beloofde zorgbonus in kaart brengt. Hoe nu verder? We vroegen het initiatiefnemer Lex Tabak.


Bekijk de oudere liveblogs terug:

Liveblog #6 (augustus t/m november 2020)
Liveblog #5 (mei 2020)
Liveblog #4 (april 2020)
Liveblog #3 (30 maart t/m 4 april 2020)
Liveblog #2 (23 maart t/m 30 maart 2020)
Liveblog #1 (19 februari t/m 23 maart 2020)

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.