Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ludieke actie met haring T-shirt heeft serieuze boodschap

Caren Kunst en Nienke Ipenburg verkopen T-shirts met een knipoog naar het eerste tonnetje nieuwe haring dat verpleegkundigen onlangs kregen. ‘Wel haring, maar waar blijft de echte waardering?’, vragen zij zich af.
Nienke Ipenburg toont het T-shirt.

Verpleegkundig specialist Nienke Ipenburg en verpleegkundige Caren Kunst maakten grappen over het eerste tonnetje nieuwe haring dat begin juni aan verpleegkundigen zou worden aangeboden door vishandelaren. ‘Die haring was een aardig gebaar, maar de bonus die ons in maart was beloofd door minister De Jonge, daar hoorde je hem niet meer over.’
Toen een week later de coalitiepartijen in de Tweede Kamer tegen een motie stemden waarin gepleit wordt voor een hoger salaris voor zorgprofessionals, werden Ipenburg en Kunst alleen maar bevestigd: we worden niet serieus genomen.

Invloed krijgen

Het tweetal kent elkaar van Twitter. Zij maakten zich vorig jaar boos over de aanpassingen in de wet BIG 2, over het gebrek aan inspraak van verpleegkundigen op de gang van zaken.

En dit jaar greep covid-19 hen enorm aan, vooral de impact op de onbeschermde verpleegkundigen en verzorgenden. ‘We zijn sinds vorig jaar bewust bezig met de vraag hoe je echt invloed kunt krijgen op het beleid. Want dat komt vooralsnog te weinig van de grond.’

Via de beroepsvereniging V&VN en de vakbonden willen ze hun invloed niet laten gelden. ‘We zijn vrije denkers, dan moet je niet vast zitten aan een grote bond of vereniging.’ Ipenburg richtte samen met anderen Stichting Voor de Zorg op, een club van zorgprofessionals die zich actief wil inzetten voor verbetering van de werkomstandigheden van zorgprofessionals.

Beiden waren ook betrokken bij de totstandkoming van het onlangs gepresenteerde Manifest voor de Zorg, waarin naast meer inspraak voor zorgprofessionals, ook een beter salaris en meer autonomie worden geëist.

500 T-shirts

Terug naar het T-shirt. Ipenburg en Kunst bestelden er 500, met de hoop dat deze aftrek zouden vinden. Kunst: ‘In een week tijd kregen we al ruim 400 bestellingen binnen. Dus de actie slaat aan. Het is een luchtige manier om aandacht te vragen voor iets serieus.’

‘De zorg in ons land moet terug naar de menselijke maat. Vertrouw ons, waardeer ons. Zorgprofessionals werken in de zorg omdat ze mensen willen helpen. Help ons dat te doen, steun ons en laat ons vrij. Vertrouw erop dat wij doen wat goed is voor de patiënt. Dan zullen minder collega’s het beroep verlaten.’

‘Ik hoop dat we met dit gekke T-shirt, dat is begonnen als grap, een nieuwe beweging kunnen starten. Een beweging die als doel heeft dat wij zelf bepalen wat goed is voor onze patiënten, en niet zorgverzekeraars of lekenmanagers. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn inmiddels bereid om hun plek op te eisen, daar ben ik van overtuigd.’

Het T-shirt is te bestellen via www.haringbonus.nl en kost 15 euro. Daarvan gaat de opbrengst naar het Steunfonds Zorg na Werk in Coronazorg.

3 REACTIES

  1. Ik wil benadrukken dat de traktatie van Hollandse Nieuwe een klein gebaar betreft van het bedrijfsleven (Haringhandels) voor de enorme inzet van IC-medewerkers tijdens de grote coronacrisis; een gebaar van dank. Salarissen van zorgmedewerkers, daar gaan de ‘visboeren’ niet over. Zij wensen hen wel het allerbeste.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.