Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Mag de werkgever jouw vaccinatiekeuze weten? Ja, zeggen verpleegkundigen, al is er een ‘Maar’

De meeste verpleegkundigen vinden het prima als hun werkgever weet dat ze zich hebben laten vaccineren tegen corona. Maar van de collega's die zich niet laten vaccineren, vindt de meerderheid dat hun werkgever daar niets mee te maken heeft, blijkt uit een Nursing-poll.
Kluisje dat een beetje open staat
De meeste verpleegkundigen die op een Nursing-poll reageerden zijn tegen hun werkgever open over hun vaccinatiekeuze, maar een specifieke groep juist liever niet. En er is meer discussie over het coronavaccin. Foto Pixabay

Nursing startte de poll ‘Mag jouw werkgever weten of jij je laat vaccineren tegen corona?’ omdat zorginstellingen aangaven graag te willen weten wie de prik tegen corona genomen heeft. Ze willen daar rekening mee kunnen houden bij het roosteren.

In de privacywet AVG staat echter dat werknemers hun werkgever niet hoeven te vertellen of ze gevaccineerd zijn. Werkgevers mogen daar ook niet naar vragen.

Alle cijfers

Op de poll reageerden 2604 lezers. Een kleine meerderheid (55%) zegt dat ze zich gaan laten vaccineren tegen corona. Van deze groep vindt het overgrote deel het geen probleem hierover open te zijn tegen de werkgever: zo’n 85% zou dit doen. 214 collega’s houden dat liever geheim.

Er zijn 1151 lezers die aangeven zich niet te laten vaccineren tegen corona. Van hen wil 65% deze keuze niet delen met de werkgever; 749 lezers niet en 402 lezers wel.

Reacties lezers

Bij in ieder geval 1 zorginstelling hebben medewerkers al een mail gekregen met de vraag wie zich wil laten vaccineren, zegt een Nursing-lezer op Facebook. Ook meerdere twijfelende verpleegkundigen reageren op Nursing.nl en op de sociale kanalen.

Ze maken zich zorgen over mogelijke lange-termijneffecten van het vaccin, en over restricties voor wie de prik niet haalt. Voor in ieder geval 1 lezer zou dat laatste zelfs een overweging kunnen zijn de werkgever niet te informeren, uit solidariteit met collega’s die het vaccin niet nemen.

Andere lezers vragen zich af of een vaccinatiebewijs verstandig is, voor de algemene volksgezondheid. Ook de rol van de bedrijfsarts is onderwerp van gesprek: zou die vanwege covid-19 moeten goedkeuren of een verpleegkundige ergens kan werken, gezien het besmettingsrisico?

Let op: de uitslag van deze poll is niet noodzakelijk representatief voor de mening van alle verpleegkundigen in Nederland.

3 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.