Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

25 inspirerende verpleegkundigen: ‘Malika voelt patiënten haarfijn aan’

Nursing bestaat 25 jaar en zet daarom 25 verpleegkundigen in het zonnetje. Malika werkt op de Acute Opname Afdeling en is aangemeld door haar collega Mariska, seniorverpleegkundige. ‘Malika leest als het ware haar patiënt en weet precies weet wat diegene nodig heeft’, zegt Mariska.
2 verpleegkundigen in een gang
Mailika en Mariska op de afdeling acute opname van het Noordwest Ziekenhuis. (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Malika is leergierig en pluist alles uit, volgens collega Mariska. Ze heeft een enorm brede kennis en ervaring in zowel de acute somatiek als de acute psychiatrie. ‘Bijzonder is dat ze als het ware haar patiënt leest en precies weet wat diegene nodig heeft aan zorg en benaderingswijze,’ vertelt Mariska. ‘Als ze bijvoorbeeld ziet dat een patiënt bang is, dan gaat ze naar hem toe, benoemt haar observaties en maakt ze bespreekbaar.

Contact maken

Ook moeilijk gedrag gaat ze niet uit de weg. Als een patiënt geïrriteerd is omdat hij lang moet wachten, maakt ze contact. Patiënten voelen zich daardoor begrepen. Dat verfijnde, dat echte aanvoelen, dat vind ik een heel bijzondere eigenschap voor een verpleegkundige.’

Veiligheid

Malika denkt zelf dat ze is genomineerd omdat ze zoveel tijd voor patiënten neemt. Ze wil ze zoveel mogelijk veiligheid bieden. ‘Daarom doe ik de opnamegesprekken bijvoorbeeld niet op zaal, maar in een aparte opnamekamer,’ verklaart ze. ‘Dat kost meer moeite en tijd, maar je krijgt zoveel meer informatie. En dat kan belangrijk zijn. Kom je er bijvoorbeeld achter dat een vrouwelijke patiënt ooit verkracht is, dan zou ik ervoor kunnen zorgen dat er geen mannelijke artsen aan het bed komen voor lichamelijk onderzoek.’

Benieuwd naar de 24 andere inspirerende collega’s? Hier vind je de hele lijst met toppers! >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.