Dilemma: kan ik ingaan tegen de mening van de arts?

Een verpleegkundige heeft het gevoel dat een kwetsbare patiënt tegen zijn wil een PEG-sonde krijgt. Moet zij hierover de arts aanspreken, of gewoon zijn beleid uitvoeren?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ethisch verpleegkundig dilemma

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine maart 2017.

Op de opleiding van specialistisch verpleegkundige geriatrische revalidatiezorg wordt een moreel dilemma uit de praktijk besproken in een moreel beraad. Aan het beraad nemen zeven verpleegkundigen deel. De gespreksleider moreel beraad legt eerst kort de methode uit. Vervolgens brengt een van de verpleegkundigen de casus in:

Stap 1

De gespreksleider introduceert het moreel beraad, legt de gespreksregels uit en wijst op de vertrouwelijkheid van het gesprek.

Stap 2

Een 86-jarige patiënt is in het revalidatiecentrum opgenomen met een collum fractuur, en verdenking van een delier. Ook worden cerebrale contusiehaarden vastgesteld. Sinds de

0
223

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.