Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Een verplichte griepprik voor verpleegkundigen, kan dat?

Staatssecretaris Blokhuis laat uitzoeken of er een verplichte griepprik kan komen voor zorgmedewerkers. Maar wat zegt de wet van zo'n verplichting?
griepprik
Veel verpleegkundigen voelen niets voor het verplicht stellen van de griepprik. (Foto: iStock)
Premium

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  16 REACTIES

  1. als ik alles goed lees dan heb ik nog steeds geen antwoordt op mijn(onze) vraag “voorkomt de griepvaccinatie dat ik de griep krijg” als ik goed lees nee dus, want als kwetsbare personen de vaccinatie krijgen zouden ze dus niet ziek kunnen worden en zouden wij ons niet hoeven te laten vaccineren, en daar zit voor mij het “probleem”de vaccinatie voorkomt niet dat ik de griep krijg maar voorkomt als ik een lage weerstand heb dat er complicaties optreden, ik ben en blijf dus “besmettelijk”voor iemand anders. heb het virus misschien wel bij mij maar ben niet ziek ga dus aan het werk.Maar als 60 plus kom ik er wel voor in aanmerking, wat al raar is gezien het feit ik nog steeds in stat moet zijn om tot mijn 67e door te werken. op het moment dat het zo is dat ik echt geen griep krijg na de vaccinatie ben ik voor maar nu nog steeds 60% kans om het toch te krijgen is voor mij te veel.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben van mening dat een patiënt/ cliënt die in aanmerking komt voor een griepvactinatie, deze zelf kan nemen. Zodat zijn kansen op het krijgen van griep verminderd worden. Hij is dan beschermt voor de stammen die in dit vaccin zitten. Ik hoef dan niet met het zelfde vaccin gespoten te worden om hem te beschermen. Ik vind het de verantwoording van de patiënt/ cliënt zelf om zich te beschermen tegen griep als hij daarvoor gevoelig is. Ik ben gezond en heb al in geen jaren griep gehad. Ik werk in de gehandicapten sector waar veel van mijn cliënten in aanmerking komen voor een vaccinatie, sommige van hun willen er geen. Dat is hun keus zoals het mijn keus is om ook geen vaccinatie te willen voor dit.

  4. Als deze griepvaccinatie verplicht wordt gesteld, en mijn werkgever werkt hier aan mee, dan zal ik zeker weigeren! Ik wil nog wel eens zien dat mijn werkgever een weigeraar (mij dus en vele anderen) dan zal gaan ontslaan. Hoe dan ook, in mij GEEN griepvaccinatie, nu niet en nooit niet!

  5. Heeft staatssecretaris Paul Blokhuis als Geschiedenis docent opeens verstand van gezondheidszorg ? Is hij jurist of ethicus? Weer een politicus die niet begrijpt dat opleggen, iets heel anders is dan helpen. Mag een verpleegkundige nu ook al niet meer ziek zijn? Af en toe ziek zijn verbetert het immuunsysteem mhr. Blokhuis. Het is gezond.
   In sommige vaccinaties zitten additieven zoals twee waardig kwik. (Thiomersal of Thimerosal) Dat is niet gezond.
   Verder blijf ik de baas over mijn eigen lichaam en gaat niet de farmaceutische industrie dat bepalen en anders ben ik weg uit de ongezondheidszorg.

  6. Gaat wat mij betreft niet gebeuren.
   Ik heb nooit griep, nou ja, op een keer na. Denk zo’n 20 jaar geleden. Dat was net nadat ik me door de werkgever heb laten overhalen om de grieperig te nemen. 2 weken doodziek. Toeval? Zal vast maar ik zie in mijn statistiekje geen aanleiding om dit ooit nog te laten gebeuren. Zeker niet zolang het werkelijke resultaat zo omstreden is en de rol van de farmacie zo prominent is.

  7. Absoluut 100% tegen. Ik heb jarenlang de griepprik opgehaald, weken ziek en beroerd. Toen ik daar mee stopte zeldzaam een griepje en als ik de griep kreeg had dat niet zo’n impact als wat het toen had. Als ze dit gaan verplichten laat ik mij omscholen tot iets anders. Een griepprik wat zeer omstreden is is niet te vergelijken met een verplichte hepatitis b prik wat bewezen is.
   Mijn lijf mijn tempel.

  8. Als de verplichte vaccinatie er komt zullen er net als ik veel mensen de zorg verlaten of zich laten ontslaan. Wat van al het bezoek etc? De wet zegt gelukkig dat het je recht is om geen vaccinatie te hoeven nemen. Willen ze meer problemen in de zorg en het tekort aan personeel nog hoger laten oplopen? Want dat zal het gevolg zijn van verplichte vaccinaties in de zorg. Komen er nog minder mensen op af, neem dat maar van mij aan. Ik zeg Blokhuis laat je opnemen in de ggz kliniek. want daar ben je rijp voor. Of ben eerlijk welke deal je met de farmacie hebt gemaakt.

  9. Een bepaalde doelgroep, waar werkenden in de gezondheidszorg veel mee te maken hebben, worden geadviseerd zich te laten vaccinere. Dit zijn mensen b.v. vanaf een bepaalde leeftijd en mensen die chronisch ziek zijn. Mensen waarbij het hebben van griep, mogelijke grotere gevolgen en risico’s heeft. Deze mensen zijn, als ze gevaccineerd zijn, beschermd.
   Naast dat mensen verzorgt, begeleidt worden door werkenden in de gezondheidszorg, krijgen ze visite, doen ze misschien boodschappen, komen vele mensen tegen. Als ze niet gevaccineerd zijn dan kunnen ze op vele plekken een griepviris tegenkomen en geinfecteerd raken of niet.
   Ik vraag me af, heeft vaccinatie verplichting van werkenden in de gezondheidszorg zin? En daarnaast hoeverre heb je als individu rechtenop het maken van eigen keuzes?
   Of gaat het willen vaccineren van werkenden in de gezondheidszorg over onze personeelstekorten in de zorg en/of onze economie?

   Graag vooral de discussie van het onderwerp vaccinatie niet polariseren, wel communiceren. En experts voor/ tegen aan het woord laten.

   Er zijn m.i. veel belangrijker zaken waar we meer op mogen inzetten b.v. de geestelijke en lichamelijke gezondheid en welzijn van vluchtelingen in kampen op Lesbos.

  10. Dit is toch eigenlijk te gek voor woorden… Waarom zouden wij als zorgverleners een verplicht een vaccinatie krijgen, terwijl ouders hun kinderen vaccinaties niet laten nemen. Dit getolereerd wordt en daardoor ziektes terugkomen. Dus zo baas ben je niet over je eigen lichaam.

   Als het een vaccinatie was die goed is onderzocht, ten alle tijden werkt en overeenkomt met alle soorten griep. Dan zie ik pas het nut er van in. Zoals bij de hepatitis-B vaccinatie.

   • Griepvaccinatie staat er he…. niet de andere vaccinaties van het RIVM. Wel even lezen.
    Daarnaast, vind het super jammer dat er zoveel collega’s kennelijk zijn die heilig geloven in de werking van vaccinaties. Ik zie op mijn werk meer vaccineerde kindjes die ziek zijn dan andersom. Maar goed het zal wel aan mij liggen.
    Ben zeker niet tegen vaccineren maar wel tegen de lobby en tegen het blindelings volgen van wat het RIVM ziet.
    Verdiep je eens goed erin.

    • Het klopt dat jij op je werk meer gevaccineerde kindjes ziet die ziek zijn.
     Gelukkig is het overgrote gedeelte van Nederland nog wel gevaccineerd. Verdiep je eerst maar eens in de ziektebeelden waarvoor tegenwoordig gevaccineerd wordt.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.