Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Functiedifferentiatie nieuwe stijl: diploma telt, maar ervaring nu ook

Bij functiedifferentiatie niet meer alleen uitgaan van de initiële opleiding, maar ook ervaring en competenties laten meewegen. Die afspraak legden partijen in de zorg onlangs vast in een verklaring. Is het effect daarvan al zichtbaar in de praktijk? Ja en nee.
2 kuikens met een gekleurd ei
Fotografie: Istock
Premium

Alle verpleegkundigen hebben recht op

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  7 REACTIES

  1. Wonderlijke reflex is dat eigenlijk van het St Jansdal ziekenhuis, om bij een zorgcrisis als eerste de regie bij de belangrijkste werknemersgroep weg te halen: de verpleegkundigen. Huh?, zou ik zeggen.
   Begin eerst eens op andere plekken, die van het management zelf of zo? Vraag aan de verpleegkundigen hoe zij het willen neerzetten en wat zij daarvoor nodig hebben.

   Maar beter ten halve gekeerd… Management dat daartoe in staat is, verdient dan wel weer (ook) een applausje. Lijkt me genoeg, overigens.

  2. Lees alle reacties
  3. Aan een functie zijn functie-eisen verbonden. Dat geldt voor IC-/SEH/Ambu- verpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, regieverpleegkundigen enz. Alleen de startkwalificatie qua beroepsonderwijs en eventueel vervolgonderwijs kan niet de enige functie-eis zijn. De algemene scholing/ levenservaring en persoonlijkheid zal een rol spelen, maar ook de werkervaring en andere voor de functie relevante verworven competenties behoren hiertoe. Gemiddeld is, na 4-jarig vmbo-t, een mbov-er jonger dan een hbov-er na 5-jarig havo of na 6-jarig vwo. Een bol/fulltime student heeft minder werkervaring in de startkwalificatie dan een bbl/duale student. De huidige inservice ABZ verpleegkundigen hebben tenminste 20 jaar of meer werkervaring werkervaring, maar ook de oudste mbov-ers of hbov-ers naderen nu de pensioenleeftijd al. Het beroep verpleegkundige biedt voorbereiding op uitoefening als zzp of in loondienst in diverse branches, in diverse zorginstellingen in Nederland, EU en daarbuiten.

  4. He Juppy…we worden al jaren minder gewaardeerd dan paramedics geschoolde zorgverleners en het verschil met beroepen in het bedrijfsleven en bankwezen is nog groter. Als je diezelfde waardering wilt zul je andere acties moeten voeren dan bezwaar maken tegen een ruimere toelating tot de functie van regieverpleegkundige. Verplegen is een doe- en denkberoep. Wie dat beide kan -en dus heeft laten zien- kan dan aanspraak maken op een bepaalde functie. Niet alleen het gevolgd hebben van een bepaalde opleiding kan daarin leidend zijn, maar misschien wel voordelig.

  5. Het zou erg jammer zijn als het hbo niet meer waardering krijgt, dan het verdient. Het lijkt voor mij als pas afgestudeerde hbo verpleegkundige alsof mijn papiertje niks waard is. Ik zou ook graag de waardering willen zien zoals bij paramedische beroepen wel het geval is.

   De meest simpele oplossing voor het vak zou zijn: maak 1 verpleegkunde opleiding op hbo niveau en dus geen onderscheid meer in mbo en hbo verpleegkunde. Geef hierbij zowel de afgestudeerde inservice, mbo als hbo verpleegkundigen de kans om dit te behalen via het EVC-traject en/of deel certificaten. Op deze manier krijgt iedereen de kans en kan het beroep verder geprofessionaliseerd worden, zoals de paramedische beroepsgroepen het doen.

   Ook vraag ik mij af hoe het kan dat een hbo verpleegkundige in werkveld “minder gewaardeerd” lijkt te worden dan een paramedisch geschoolde zorgverlener, die immers ook een hbo opleiding heeft gevolgd. Hoe kan het dat een pas afgestudeerde fysiotherapeut, podotherapeut, ergotherapeut direct in functieschaal 55 of zelfs 60 zit terwijl een hbo verpleegkundige in schaal 50 zit? Wat maakt dat de hbo-verpleegkundige niet op dezelfde manier ingeschaald wordt?

   • helemaal juist. En ooit een MBO opgeleide fysiotherapeut, logopedist of diëtist gezien? De werkgevers hadden en hebben altijd een stevige vinger in de opleidingen en diploma’s en hadden en hebben er baat bij om dit zo goedkoop te doen, lees, lager opgeleid personeel taken te laten uitvoeren die boven de payg rade zijn. Al decennia lang krijgen de werkgevers veel voor weinig salaris uitbetaling, e ris nog weinig veranderd. De beroepsverenigingen hadden jaren geleden al stuk steviger moeten ageren ipv zich laten bedwelmen door de werkgever organisaties. Nog steeds te weinig autonomie mbt salaris, organisatie van beroep(structuur) en opleidingen. De opleiders lopen nog steeds teveel aan de leiband van werkgevers (grote ziekenhuizen, academische centra etc.

  6. Blijf het bijzonder vinden; ook na de vernieuwde uitgangspunten blijft mijn organisatie (ziekenhuis wezen) erbij dat de functie differentiatie geschiedt op basis is van initiële opleiding. De kans die wordt geboden gezien je competenties; is dat je een verkorte HBO-V mag doen. Ik zit in dezelfde positie als Sabine die in het artikel wordt genoemd, maar er is niets veranderd; ik mag (moet) nog steeds de verkorte HBO V opleiding volgen. Als binnen de organisatie, de VAR dezelfde visie heeft als het ziekenhuisbestuur, dan houdt het verhaal op…
   Wat ontzettend goed dat er een aantal ziekenhuizen wel het “”licht”” hebben gezien; en kijken naar de competenties en naar de inzet en kunde van de verpleegkundigen.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.