Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Minister Conny Helder: ‘De zorg moet en kan anders, dat betekent niet meteen slechter’

Het personeelstekort is nijpend en de zorgvraag stijgt. Reden voor Nursing om samen met een verpleegkundige in gesprek te gaan met minister van langdurige zorg Conny Helder. ‘Geef zelf aan wat je nodig hebt, laat niet de manager voor je denken.’
Premium

‘Niets over ons zonder ons’:

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Trap er niet in vvd heeft de zorg kapot gemaakt, nu willen ze zzper. Terug dringen,
   Terwijl we met grote te korten zitten, willen ze de kosten terug dringen moeten ze de directeuren en managers de ze in huren, om mensen te ontslag, daar gaat veel geld in, niet de zzpers.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat het Zorgapparaat het nog veel moeilijker gaat krijgen, laat zich voorspellen aan de hand van de vele problemen die kinderen en jongvolwassenen de afgelopen decennia in toenemende mate aan zorgvragen zijn gaan opleveren. Deze zal met het vanaf de geboorte geïntensiveerde zittende leefstijl en heel vroeg beeldscherm gebruik alleen nog maar toenemen. De rol van de verpleegkunde blijft even belangrijk als die van de artsen, in ieder terrein van de zorg. Ook in het bestuurlijk meepraten. Ook in het mee nadenken over preventie. Vroeger bekende kennis, over hoe we kinderen gezond en sterk (ook mentaal) kunnen opvoeden, is gaan wegzakken ( bij binnenkomst TV en auto’s in ieder gezin) en in de gezinnen en in onderwijsomgevingen niet meer voorhanden. Ook de preventiekracht van gymnastiek raakte weg, terwijl “sport”geen goede vervanger bleek. Juist de verpleegkunde heeft ooit met haar kraamaantekening de Gezondheidsleer, die over de gezonde opvoeding ging, tot in ieder huisgezin gebracht. De schoolverpleegkundigen bereikten ieder schoolkind en konden met de artsen sturend optreden bij bijvoorbeeld houdingsproblemen en bijziendheid, in deze tijd weer absolute stijgers bij het jonge volkje. Het ontbreken van preventiekracht in ons volk gaat de volksgezondheid schaden en zal de huidige wijze van zorg leveren, als het probleem er al is, onbetaalbaar gaan maken. De brede “Gezondheidsleer” zou weer in alle verpleegkunde opleidingen, maar ook in (para-)medische opleidingen moeten terugkeren, om de nu vooral oplossingsgerichte (en vaak industrieafhankelijke) curatieve zorg in te dammen. Want die is duur.
   PvL , orthopeed.

  4. Beste Conny Helder en Christiane Schrijver,
   Leuk en leerzame opmerkingen.
   Ik heb vele voorbeelden waarin het “initiatief” voor innovaties en vernieuwing juist door de verpleegkundigen worden genomen. B.v. kijk op de site van de Innovatiekring Dementie als het gaat over persoonsgerichte zorg of bij de dialyse-afdeling in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven of op de Covid-afdeling van het Isala-ziekenhuis. [ Dus zelfs in de ziekenhuizen !!}.
   Hulde en respect voor de verpleegkundigen en de verzorgenden. !!!!
   Wat betekent dit voor het type leiderschap van bestuurders en managers? Ik heb in een blog in Zorgvisie ( recent) hier een blog over geschreven.
   Ook verwijs ik naar mijn nieuwe boek getiteld: De Zorg is van de Patiënten en de Zorgprofessionals!!
   Het komt erop neer – wat jullie ook zeggen- dat de bestuurders veel meer moeten luisteren , kijken , voelen en ervaren ,voor wat er op de werkvloer gebeurd. Want daar gebeurd het!!Ook in de toekomst. “Innovatie , kwaliteitsverbetering en efficiencyverhoging” starten en worden uitgevoerd op de werkvloer.
   P&O en ICT-afdeling moet iet via de bestuurder naar de werkvloer, maar juist omgekeerd. Dan is de kans groter dat al die “ systemen” echt gaan werken voor de werkvloer en worden geaccepteerd.

   Guus van Montfort

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.