Invoering functiedifferentiatie mbo-hbo gaat niet over rozen (maar we zijn op de goede weg)

Ziekenhuizen worstelen met de functiedifferentiatie mbo-hbo. Het is een groot veranderingstraject waar nogal wat haken en ogen aan zitten, en een kwestie van tijd en doorzetten. Met als doel dat mbo- en hbo-collega’s eindelijk op eigen niveau aan het werk kunnen. Sommige ziekenhuizen zijn al ver, andere staan nog aan het begin.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Illustratie: Bernet Ragetli

‘Functiedifferentiatie? Dat staat al niet meer op de agenda van onze verpleegkundige staf,’ zegt Britt van Merrienboer. Zij is voorzitter van de verpleegkundige staf in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en verpleegkundig specialist oncologie. Het JBZ was een van de eerste ziekenhuizen die aan de slag gingen met de functiedifferentiatie mbo-hbo. De start was in 2010, en vanaf 2015 is het op alle reguliere verpleegafdelingen geïmplementeerd.

 

Om verpleegkundigen in te kunnen zetten op basis van deskundigheid en expertise riep de (toen nog) VAR in 2010 de organisatie op een duidelijk onderscheid te maken tussen mbo- en

18
15907

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

18 REACTIES

 1. Zeker een goed artikel. Hoe zal dit in de VVT gaan verlopen?
  De oud inservice opgeleiden zijn daar allemaal afgeschat tot mboers en met de FWG invoering ook financieel niet echt goed toebedeeld.
  Want behalve werkzaamheden veranderingen zit er vaak ook een financieel addertje onder het gras, zelfs als dat officieel niet mag. Excuses voor mijn argwaan…..

  • De FWG heeft niks nada noppus met je opleiding te maken, het waardeert de functie die je uitvoert, en de inhoud daarvan is weer afhankelijk van soort afdeling (en instelling).
   Een HBOverpleegkundige kan prima een dienstlijst maken en komt voor die functie in schaal 25 …

 2. Lees alle reacties
 3. Hoe gaan we om met collega’s, die eerst jarenlang als MBO-verpleegkundigen hebben gewerkt en daarna als HBO-verpleegkundigen aan de slag gaan? Zij hebben van allebei de functies kaas gegeten en moeten we dan toch aan splitsing van werkzaamheden denken? Ik blijf dat een lastige vraag vinden.

 4. Ik vind dit een heel goed artikel dat duidelijk aan geeft dat er naast visie en draagvlak veel tijd en aandacht moet zijn, om te zorgen dat deze grote verandering slaagt. Luisteren naar de verpleegkundigen en ze ondersteuning gedurende langere tijd bieden tijdens de verandering is een must, want gedifferentieerd werken heeft veel voordelen maar gaat niet vanzelf.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.